Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2024. május 15., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.52/2023.
Tárgyalás helyszíne: 
Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
108. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A vádirat lényege szerint a Szeged környéki település polgármestere 2017. júliusában támogatási kérelmet nyújtott be a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz 80 fős munkásszállás megépítésére és annak fenntartására. A pályázat alapján az önkormányzat 222 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, utólagos elszámolás mellett. A vádirat szerint a vádlottak már a pályázat benyújtásakor tudták, hogy a pályázatban megjelölt összköltségnél jóval alacsonyabb áron kivitelezhető a beruházás, ezért a közbeszerzés során egy olyan fővárosi székhelyű cég nyert generálkivitelezőként, amelyet ténylegesen a polgármester irányított és amelyet csak a valós költségekhez képest jóval nagyobb összegű számlák kiállítása végett vontak be. A túlárazás mértéke több, mint 100 millió forint volt, az ezzel kapcsolatos fiktív számlákat a polgármester nyújtotta be az utólagos elszámolás keretében 2019. novemberében. A vádlottak a munkásszálló berendezésével összefüggésben is túlárazott számlákat nyújtottak be az elszámoláskor, mintegy 23 millió forint értékben. Az így megszerzett pénz egy részéből a volt polgármester cége vásárolt vadászházat, míg más része szintén az érdekeltségébe tartozó helyi szövetkezethez jutott.

Fentieken túl a vádirat alapján a volt polgármester arra utasította az önkormányzat dolgozóit, hogy a közmunkaprogram keretében olyan személyeket jelentsenek be, akik nem dolgoztak közmunkásként vagy rövidebb ideig vettek abban részt. Ezzel összefüggésben az állami költségvetést 2014-2020. között további 8,4 millió forint vagyoni hátrány érte.

A főügyészség a vádlottakat bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás bűntett elkövetésével vádolja.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart az I. rendű vádlott vonatkozásában.

A fokozott sajtóérdeklődésre számot tartó ügyben a törvényszék kötelező előzetes regisztrációt rendel el. A tárgyalóterem befogadóképességére tekintettel a sajtóregisztráció 10 fő részére biztosítható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: