Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2024. május 6., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége
Ügyszám: 
B.35/2023
Tárgyalás helyszíne: 
Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
117. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a vádlott egy szentesi kertes ingatlanban lakott családjával és több kutyával együtt. Az udvarba egy a vádlott által házilag eszkábált nagykapun lehetett bejutni, amely azonban nem felelt meg a biztonságos kutyatartás feltételeinek, alkalmatlan volt arra, hogy a zárvatartást biztosítsa. Ezen túlmenően a vádlott kutyáit falkában tartotta, semmilyen oltásban nem részesültek, ápolatlanok voltak, az udvaron felhalmozott hulladékok között éltek. Mindezeken túlmenően a kutyák fajtájuk miatt speciális odafigyelést, nevelést igényeltek volna, amelyet a vádlott szintén elmulasztott, ezért fokozatosan egyre agresszívebbé váltak.

A 2021. augusztus 20-i tűzijáték a kutyákat felingerelte és a kapun ketten kijutva rátámadtak egy másnap hajnalban hazafele tartó férfire. A sértett érdemben védekezni nem tudott, a számtalan harapás miatt a helyszínen életét vesztette. A kutyák ezután egy idős, biciklivel közlekedő nőre támadtak, aki a táskájával próbált védekezni és felhívni egy ismerősét. A nő és az ismerőse egy autóba ugrottak, melyet követően a kutyák a gépkocsit támadták. A helyszínre érkező rendőrök is csak gázspray használatával tudták a kutyákat megfékezni. A nőnek súlyos sérülései keletkeztek.

A kutyákat később egy állatmenhelyen elaltatták.

A főügyészség a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével és súlyos testi sértés vétségével vádolta meg.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben tárgyalást tart 2024. május 06. és május 08. napokon is.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: