Embercsempészés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2024. május 8., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Embercsempészés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.989/2023.
Tárgyalás helyszíne: 
6726 Szeged, Fő fasor 16-20.
Tárgyaló: 
B3
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint R.A.V.N vádlott 2022. évben egy nemzetközi, embercsempészettel foglalkozó bűnszervezethez csatlakozott, melynek keretében anyagi ellenszolgáltatásért cserébe a szerb-magyar határtérségből az Európai Unió mélységi területe felé szállítot illegálisan, bűntársaik által Magyarország területére Szerbiából átkísért migránsokat. A vádlott 2022. február 16. napján segítséget nyújtott 28 fő migráns személynek a szerb-magyar államhatár illegális átlépéséhez azzal, hogy őket 2 csoportban a határ átlépése után az általa vezetett, szellőzőrendszer nélküli tehergépkocsi zárt rakterébe utasként felvette, hogy Nyugat-Európába történő szállításukat biztosítsa. A beszállításokról videofelvételeket készített, amit a bűntársaival közösen használó WhatsApp csoportba feltöltött.

A tehergépkocsi szellőzés nélküli, zárt rakterében egy fő utasra kb.0,49 légköbméter levegő jutott az utazás során, az utasok csomagjaikkal együtt zsúfoltan helyezkedtek el, egymáshoz préselődve, emiatt levegőt nehezen kaptak.

A szállítás során Forráskút lakott területén Üllés felől a Jókai Mór utcán haladva a megengedett legnagyobb sebességet túllépve, kb. 80 km/h sebességgel közelítette meg a Fő utca kereszteződését borult időben, nedves aszfalt útfelületen. A vádlott a T alakú útkereszteződést megelőzően 14 m távolságra kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát, illetve az útkereszteződést csak későn észlelte. A vezetés során az általa használt mobiltelefon navigációját figyelve azt látta, hogy egyenesen kell továbbmennie és az útkereszteződés előtt csak kb. 35 m távolságban észlelte, hogy az útkereszteződésben egyenesen nem tud tovább haladni, ezért balra történő kanyarodást határozott el, melyet megkezdett, de sebességtúllépése miatt azt végrehajtani nem tudta és balra sodródva, bal elejével a Fő utca túloldalán, a homokos útpadkán álló vasbeton villanyoszlopnak ütközött.

R.A.V.N vádlott a közlekedési szabályok megszegésével okozati összefüggésben gondatlanságából kifolyólag 1 fő halálát, 1fő maradandó fogyatékosságát, 19 fő 8 napon túl gyógyuló súlyos testi sértését és 7fő 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülését eredményező közúti balesetet okozott.

A vádlottal szemben a Szegedi Járási Ügyészség embercsempészés bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt emelt vádat.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

A fokozott sajtóérdeklődésre számot tartó ügyben a törvényszék kötelező előzetes regisztrációt rendel el. A tárgyalóterem befogadóképességére tekintettel a sajtóregisztráció 7 fő részére biztosítható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: