Kábítószer-kereskedelem bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2024. március 11., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Kábítószer-kereskedelem bűntette
Ügyszám: 
B.25/2023.
Tárgyalás helyszíne: 
Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
108. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A vádirati tényállás szerint 2021. év tavaszán a növénytermesztéshez szükséges ismeretekkel rendelkező F.J. mezőgazdasági őstermelő megállapodott az alacsony jövedelemmel rendelkező N.I.J. és N.I.J.-vel, hogy a tulajdonukban álló, hódmezővásárhelyi ingatlan területén a tanyafelújításhoz szükséges pénz megszerzése érdekében kábítószert termesztenek, hogy a kifejlett növényegyedekről származó kábítószert F.J. értékesítse.

A megállapodásnak megfelelően F.J. vádlott 600 darab feminizált (nőiesített) kender vetőmagot egy ismeretlen személytől megvásárolt, azokat átadta N.I.J. és N.I.J. vádlottaknak, akik a 600 darab kender vetőmagból 400 darabot a tanyájuk körül tápanyagban gazdag virágföld keverékbe ültették.

A vádlottak a tanya egyik oldalában, valamint a tanya mögött két ültetvényt hoztak létre, melyeket folyamatosan gondoztak, 50 cm magas hálóval körbekerítettek, és kültéri biztonsági kamerákkal folyamatosan ellenőriztek.

A már beérett egyedeket F.J. és N.I.J. vádlottak a tanya padlásán és az udvaron kifeszített kötelekre erősítve szárították, a már kiszáradt virágokat és növényi törmeléket pedig edénybe tették és várták, hogy F.J. pénz kifizetést követően elvigye, majd értékesítse.

2021. július 8. napon a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság rendőri intézkedést foganatosított a tanyán és lefoglalt 322 tő kábítószer tartalmú kendernövényt, melynek tiszta hatóanyag tartalma 530 gramm, a már lefoglalt, kiszárított növényi törmelék és gubacs totál THC tartalma 33,5 gramm, valamint 70,4 gramm volt. Így a tanyában lefoglalt kendernövény totál THC tartalma mindösszesen 633,9 gramm, amely meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 5,2 szerese (528%-a),

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség a vádlottakat jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolta meg.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben tárgyalást tart.

A fokozott sajtóérdeklődésre számot tartó ügyben a törvényszék kötelező előzetes regisztrációt rendel el. A tárgyalóterem befogadóképességére tekintettel a sajtóregisztráció 10 fő részére biztosítható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: