Emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2023. január 25., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B.11/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
I/108. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a vádlott és a 82 éves sértett, a vádlott apja együtt éltek. A sértett több idült betegségben szenvedett, állapotára figyelemmel ápolásra szorult, melyet a nap 24 órájában a vádlott nem akart ellátni, ezen ápolási feladatok végrehajtása érdekében nem akart a munkahelyén felmondani. A vádlott 2020. december 10. napján a közösen lakott ingatlanban – mivel nem akarta édesapját a nap 24 órájában ellátni – ingerült volt, ivott, majd úgy döntött, hogy megöli, megfojtja a sértettet. A vádlott ekkor a széken ülő sértett mögé lépett és a sértett nyakát a bal könyökhajlatába fogta, majd jobb kezével ráfogott a saját bal kezére, azért, hogy még erősebben tudjon fojtani. Ekkor a fojtó fogással a vádlott elkezdte a sértett fejét felfelé-hátrafelé húzni, annak érdekében, hogy a fojtás sikeres legyen és a fojtással szorító-nyomóerőt tudjon a sértett nyakára kifejteni. A vádlott a sértett nyakát ezen fojtó fogásban legalább fél percig és legalább közepes erővel szorította, azonban a sértett nem ájult el, próbált védekezni a fojtás ellen oly módon, hogy az állát lenyomta és kezeivel a vádlott kezeire ráfogott. A sértett végül a folyamatos ellenállásának, védekezésének köszönhetően kiszabadult a vádlott fojtásából.

A sértett ekkor földre csúszott, összerogyott. A vádlott azért, hogy az általa megkezdett emberölést befejezze a sértett mellé ereszkedett féltérde és őt ököllel, nagy erővel, legalább hat alkalommal a fején megütötte, amitől a sértett vérezni kezdett. A sértett a vádlott ezen bántalmazásai ellen már védekezni nem tudott.

A vádlott a vér látványától megijedt és felhagyott a bántalmazással, majd az ingatlanból távozott, magára hagyva a vérző, sérüléseket elszenvedett sértettet. Később a sértettet megtalálták és kórházba szállították.

A sértett a bántalmazás következtében hámsérülések mellett a bal fülkagyló sérülését, valamint pajzsporcszarv-törést szenvedett.

A sértett 2020. december 22. napján SARS-CoV-2 vírusfertőzés következtében életét vesztette.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben tárgyalást tart.

A fokozott sajtóérdeklődésre számot tartó ügyben a törvényszék kötelező előzetes regisztrációt rendel el. A tárgyalóterem befogadóképességére tekintettel a sajtóregisztráció 5 fő részére biztosítható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: