Ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2023. január 23., hétfő 08.15
Ügy tárgya: 
Ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntette
Ügyszám: 
B.474/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
6726 Szeged, Fő fasor 16-20.
Tárgyaló: 
Fszt./B5. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott 2019. évben sertéshús feldolgozásával és étkezési célú hústermékek előállításával foglalkozott, amelyet kistermelői piacokon értékesített a vevőknek. A vádlott 2019. május közepe és vége közötti időszakban Szegeden található piacokon több alkalommal olyan húskészítményeket (füstölt disznósajtot, füstölt májast és abált vért) forgalmazott, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő, és értékesített a vevők részére. A vádlott ugyanis nem a saját maga által tartott állatok húsából, hanem ellenőrizetlen forrásból beszerzett alapanyagokból állította elő a hústermékeket, továbbá a vádlott a termékeket hűtés nélkül szállította és értékesítette.

Mindezeknek köszönhetően az eladott termékekben egy ritka Salmonella kórokozó tenyészett ki, amely a húsárukból fogyasztó vevők közül 27 személynél súlyos gastroenteritis megbetegedést okozott. A fertőzéssel járó tünetek egységesen 3-6 napig tartottak a megbetegedetteknél, akik közül 4 fő került fekvőbeteg intézménybe. A Szegedi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya helyszíni ellenőrzést hajtott végre, a vádlott által hűtés nélkül forgalmazott, jelöletlen termékekből mintát vett. A mintából a járványügyi hatóság ugyanazt a Salmonella kórokozót mutatta ki, amelyet a betegeknél is.

A vádlott a fenti időszakban olyan ártalmas közfogyasztási cikkeket hozott forgalomba a szegedi kistermelői piacokon, amellyel a fogyasztók egészségét súlyosan veszélyeztette.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben tárgyalást tart.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: