Költségvetési csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. szeptember 19., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette
Ügyszám: 
B.1932/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
I/117. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlottak egy kisteleki gyógyászati központ megvalósítása érdekében hamis önerő igazolással jutottak 822 millió forint uniós és hazai forrásból származó támogatáshoz.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. nyarán pályázati felhívást tett közzé, amelyre az egymással élettársi kapcsolatban élő I. és II. r. vádlott 2012. szeptemberében pályázatot nyújtott be az általuk irányított cég nevében. Ennek célja egy kisteleki gyógyászati központ létrehozása lett volna, amelyben 15 különböző testi és lelki gyógymódot kínáló szolgáltatás, 76 szállás és fekvőbeteg férőhely került volna kialakításra.

 

A pályázat összköltsége részben vissza nem térítendő támogatásból, részben saját forrásból állt. Az I. és a II. r. vádlott azonban az önerő összegével nem rendelkezett, ezért annak meglétét valótlan tartalmú nyilatkozatokkal – így a III. r. vádlott által készített és ellenjegyzett kölcsönszerződéssel, letéti szerződéssel - igazolták.

 

A projekthez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 698, míg a magyar állam 124 millió forint támogatást nyújtott. Az I. és a II. r. vádlott az építkezés megkezdését követően a támogatással érintett céget értékesítette. Az új ügyvezető a támogatás összegét ugyan a beruházásra fordította, azonban azt saját forrás hiányában befejezni nem tudta, ezért a kivitelezés 2016. év végére befejeződött. A Nemzetgazdasági Minisztérium a céggel kötött szerződéstől 2017. áprilisában elállt és a kifizetett teljes támogatási összeget visszakövetelte.

 

A vádlottak cselekményükkel több, mint 822 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben tárgyalást tart. A bíróság két napon tart tárgyalást, a további tárgyalási határnap: 2022. szeptember 21. nap 09:00 órától a Szegedi Törvényszék I/117. számú tárgyalóterme.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: