Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2022. június 23., csütörtök 13.15
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.411/2021
Tárgyalás helyszíne: 
6721 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
117. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint az I. rendű vádlott 2016. évtől kezdődően 2018. végéig öt gazdasági társaság képviseletében eljárva valós gazdasági tevékenységet végzett, amelyről általános forgalmi adót is tartalmazó számlákat állított ki. Üzleti partnerei a kiállított számlák alapján a megvásárolt szolgáltatások, illetve áruk ellenértékét általános forgalmi adóval terhelten fizették meg az I. rendű vádlott által képviselt társaságok felé, azonban az I. r. vádlott e számlákat nem vagy nem teljeskörűen tüntette fel adóbevallásában. Az I. r. vádlott ezzel több, mint 62 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A II. rendű vádlott 2017-ben az egyik gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként valós gazdasági tevékenységet végzett, azonban általános forgalmi adó adóbevallásában szintén nem, vagy nem teljeskörűen szerepeltette az általa kiállított valós gazdasági eseményt tükröző számlák általános forgalmi adó tartalmát, amellyel 2 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. 2018. évben már nem vezette a társaság könyveit, nem készítette el és nem helyezte letétbe a gazdálkodásával kapcsolatos beszámolóit, amellyel meghiúsította vagyoni helyzetének áttekintését.

Az ügyészség a vádlottakat költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésével vádolja.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

A fokozott sajtóérdeklődésre számot tartó ügyben a törvényszék kötelező előzetes regisztrációt rendel el. A tárgyalóterem befogadóképességére tekintettel a sajtóregisztráció 3 fő részére biztosítható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
70.7 KB