Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. május 3., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette (vezető beosztású hivatalos személy üzletszerűen követi el) és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
235. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen szolgálatot ellátó pénzügyőrök 2017 októbere és 2018 májusa között, hivatali működésükkel összefüggésben a külföldi utasoktól, buszsofőröktől, tehergépjárművezetőktől – rendszeres haszonszerzésre törekedve – jogtalan előnyként készpénzt fogadtak el. A Nemzeti Védelmi Szolgálattal szoros együttműködésben felderített ügyben a vesztegetési pénz alkalmanként öt és száz euró között változott, de az elkövetők fogadtak el magyar fizetőeszközt is, melynek összege jellemzően ezertől húszezer forintig terjedt. A határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök tevékenységüket összehangolták, a korrupciós pénzt egymással megállapodva gyűjtötték össze és rejtették el, abból általában havonta kétszer részesedtek úgy, hogy aszétosztást többnyire az osztályvezető vagy annak helyettese végezte. Az 1573 oldalas vádirat szerint a 49 pénzügyőr az érintett időszakban összesen 4356 esetben követett el korrupciós cselekményt. Volt olyan pénzügyőr, aki egy nap alatt 66 alkalommal korrumpálódott, a legtöbb elkövetési magatartást megvalósító vádlott terhére 684 rendbeli vesztegetés róható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

9 fő vádlottal szemben a bíróság 2022. február 3. napján – előkészítő ülésen – ítéletet hozott. Az ügyben a bíróság a többi vádlott vonatkozásában tárgyalást tart. Az eljárás 2022. május 5. napjának 9 órájától folytatódik.

A fokozott sajtóérdeklődésre számot tartó ügyben a törvényszék kötelező előzetes regisztrációt rendel el. A tárgyalóterem befogadóképességére tekintettel a sajtóregisztráció 3 fő részére biztosítható.

Eljáró bíróság: