Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2021. december 16., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette (vezető beosztású hivatalos személy üzletszerűen követi el) és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
235. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A vádirati tényállás lényege szerint a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen szolgálatot ellátó pénzügyőrök 2017 októbere és 2018 májusa között, hivatali működésükkel összefüggésben a külföldi utasoktól, buszsofőröktől, tehergépjárművezetőktől – rendszeres haszonszerzésre törekedve – jogtalan előnyként készpénzt fogadtak el. A Nemzeti Védelmi Szolgálattal szoros együttműködésben felderített ügyben a vesztegetési pénz alkalmanként öt és száz euró között változott, de az elkövetők fogadtak el magyar fizetőeszközt is, melynek összege jellemzően ezertől húszezer forintig terjedt. A határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök tevékenységüket összehangolták, a korrupciós pénzt egymással megállapodva gyűjtötték össze és rejtették el, abból általában havonta kétszer részesedtek úgy, hogy aszétosztást többnyire az osztályvezető vagy annak helyettese végezte. Az 1573 oldalas vádirat szerint a 49 pénzügyőr az érintett időszakban összesen 4356 esetben követett el korrupciós cselekményt. Volt olyan pénzügyőr, aki egy nap alatt 66 alkalommal korrumpálódott, a legtöbb elkövetési magatartást megvalósító vádlott terhére 684 rendbeli vesztegetés róható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben tárgyalást tart.

A fokozott sajtóérdeklődésre számot tartó ügyben a törvényszék kötelező előzetes regisztrációt rendel el. A tárgyalóterem befogadóképességére tekintettel a sajtóregisztráció 10 fő részére biztosítható.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
64.95 KB