Költségvetési csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2021. március 2., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
235. sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség öt férfi ellen, akik 2011 és 2014. év között egy Mórahalmon, uniós és magyar költségvetési forrásokból megvalósítandó makettpark építésére több mint félmilliárd forint támogatást kíséreltek meg megszerezni.

A vádirat szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül pályázati felhívást tett közzé. A felhívásra a vádlottak egyikének cége 2009. novemberében pályázatot nyújtott be, melynek elbírálását követően a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (röviden DARFÜ) a társasággal 2010. októberében támogatási szerződést kötött. A támogatást elnyert nonprofit társaság vállalta, hogy Mórahalom területén egy, az 1910-es Nagy Magyarországot bemutató emlékparkot létesít, melyben 50 fontos magyar műemlék kicsinyített mását helyezi el, valamint fogadóépületet alakít ki, s a létesítményt az elkészültét követő 5 évig üzemelteti. A beruházás során a generálkivitelezői és a műszaki ellenőri tevékenységet a vádlottak befolyása, illetve irányítása alatt álló gazdasági társaságok végezték.

A projekt összköltsége 648 millió forint volt, melyet a cég 15%-os önerő biztosítása mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatási összegből vállalt megvalósítani. A vádlottak a kivitelezés kezdeteitől folyamatosan finanszírozási gondokkal szembesültek, az önerő meglétét is úgy igazolták, hogy az összeget a pályázat menedzselését, illetve a projekt pénzügyi irányítását végző vádlott egy napra utalta át az erre a célra fenntartott bankszámlára, az azonban a kivitelezés tényleges megkezdésekor már csak részben állt rendelkezésre. A likviditási problémák áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében a vádlottak közösen elhatározták, hogy a kivitelezés folyamán benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

A pályázatot elnyerő társaság, valamint a vele szerződésben álló generálkivitelező, illetve a műszaki ellenőrzést végző cégek részéről eljáró vádlottak mindvégig tisztában voltak a projekt kivitelezésének tényleges állásával, s így azzal, hogy a kifizetési kérelmekben teljesítettként megjelölt makettek egy része a valóságban el sem készült vagy az előírtnál jóval silányabb minőségben készült el, illetve egyes makettek elszámolása túlárazott volt.

2014. júniusáig – a támogatási előleggel, illetve három kifizetési kérelemben megítélni kért támogatással együtt – a vádlottak összesen több mint 510 millió forint összegre nyújtottak be igényt. Mivel a DARFÜ a kivitelezés ellenőrzése során tapasztalt szabálytalanságok következtében a pályázó céget még a második kifizetési kérelem elbírálása során 25%-os támogatáselvonással sújtotta, végül mindösszesen 436 millió forint folyósítására került sor a támogatott társaság részére.

Az utolsó, záró kifizetési csomagban a vádlottak 2014. március 31. napjával a projektet készre jelentették. A benyújtott elszámolásban foglaltak ellenőrzése során azonban az nyert megállapítást, hogy a projekt műszaki állapota a pályázatban vállalt funkció betöltésére alkalmatlan, 20 makett nem volt fellelhető a helyszínen, több pedig sérült volt. A projekt során tapasztalt szabálytalanságokra, valótlan iratokkal történő megtévesztésekre és szerződésszegésekre figyelemmel a DARFÜ a költségvetési támogatást jogosulatlanul igénybe vettnek minősítette, és kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a támogatott társaságot.

A jogosulatlanul igénybe vett 436 millió forintos költségvetési támogatás visszafizetésére nem került sor, a visszakövetelt összegből végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

A vádlottakkal szemben a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletének elkövetése miatt elkövetése miatt emelt vádat.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság a tárgyalást 2021. március 4. napján 8.30 órától folytatja.

Eljáró bíróság: