Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2020. december 9., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
235. sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlottak 2011 augusztusa és 2013 októbere között bűnszervezetet működtettek, amelynek célja költségvetést károsító csalások sorozatos és folyamatos jelleggel történő elkövetése volt. A bűnszervezet célja a ténylegesen közösségi beszerzés keretében, adózatlanul behozott és Magyarországon értékesített főként édesipari, továbbá egyéb termékek után a belföldi értékesítést terhelő általános forgalmi adó kikerülése, meg nem fizetése volt. Ennek érdekében a vádlottak valótlanul, belföldi beszerzés látszatát keltve, a beszerzést terhelő általános forgalmi adót az értékesítést terhelő általános forgalmi adóból levonásba helyezték és ily módon valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be az illetékes adóhatósághoz.

A vádlottak magatartásukkal az általuk működtetett gazdasági társaságok tényleges általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége tekintetében az állami adóhatóságot megtévesztették és ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okoztak.

A bűnszervezet az édesipari és egyéb termékeket Németországban, Lengyelországban és Ausztriában működő közösségi gazdálkodóktól szerezte be, amelynek során az értékesítés után a közösségi gazdálkodó általános forgalmi adót nem számított fel. A csokoládé- és egyéb termékek külföldről, általános forgalmi adó megfizetése nélkül történő beszerzése érdekében a bűnszervezet összesen 13 gazdasági társaságot hozott létre, illetve használt fel. Ezen cselekményeket a vádlottak szervezetten, hosszabb időn keresztül végezték oly módon, hogy egymás között a feladatokat összehangolták és megosztották, a bűnszervezet tagjai között alá-fölérendeltségi viszony volt, a tevékenységi folyamat alacsonyabb szintjén feladatot ellátó tagok a tevékenységet koordináló tag felé beszámolási kötelezettséggel tartoztak.

A bűnszervezet céljainak elérése érdekében létrehozott, külföldi beszerzést biztosító, valamint a belföldi értékesítési láncolatban résztvevő gazdasági társaságok nem voltak az adóhatóság számára látható kapcsolatban egymással.

Az ügyészség bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználás vétsége, pénzmosás bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben tárgyalást tart.

Eljáró bíróság: