Embercsempészés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. november 11., szerda 10.00
Ügy tárgya: 
Embercsempészés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
18. sz tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség tizenöt magyar állampolgárral szemben emelt vádat, akik pakisztáni, szerb és magyar elkövetőkből álló bűnszervezet tagjaiként csempésztek illegális bevándorlókat az Európai Unió területére.

A vádirat lényege szerint a vádlottak különböző afrikai és ázsiai országokból származó személyeknek a magyar-szerb határszakasznak meg nem engedett módon, jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez, valamint a magyar-osztrák, magyar-szlovén illetve magyar-szlovák, valamint több Európai unión belüli, belső határon történő átlépéshez nyújtottak segítséget.

A vádlottak 2014. októbere és 2015. júliusa között tizennyolc szállítást végeztek és összesen 366 személynek nyújtottak segítséget az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő, illegális átlépéséhez. A bűnszervezet vezetői pakisztáni állampolgárságú személyek voltak, akik egy szerb elkövetőn keresztül irányították a szervezet magyar részét.

A magyar vádlottak feladata az volt, hogy a magyar-szerb zöld határon átvezetett migránsokat felvegyék Ásotthalom és Mórahalom térségében, majd Ausztria, Németország és Olaszország felé szállítsák tovább őket. A vádlottak a cselekményeket vagyoni haszonszerzés érdekében követték el. A tizennyolc szállításban különböző vádlottak vettek részt. A vádlottak áruszállító járműveket használtak a cselekményhez, de betegszállító, illetve posta feliratú gépjárműveket is igénybe vettek. Az elkövetők a gépkocsi rakterébe három esetben nagy számú személyt zsúfoltak be, a raktér szellőzése nem volt megfelelő, és az utazás a szállított személyek testi-lelki gyötrelmével járt.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, részben bűnszervezetben, részben a csempészett személy sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A szervezet pakisztáni és szerb tagjaival szemben az osztrák és a szerb hatóságok folytatnak büntetőeljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság a tárgyalást 2020.11.18. napon 10.00 órától folytatja.

Eljáró bíróság: