Költségvetési csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 4., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
235. sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlottak érdekeltségi körébe eső gazdasági társaságok 2015-2016. évben nem végeztek valós gazdasági tevékenységet, egymással színlelt gazdasági kapcsolatban álltak, fiktív számlák befogadásával a társaságok adófizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentették. A vádlottak egy része megrendelések szervezésével, szerződéskötések lebonyolításával, illetve fiktív számlák könyvelésben, adóbevallásban történő felhasználásával, bűnsegédként segítette a szervezet tevékenységét.

A valós gazdasági tevékenységet nem végző gazdasági társaság látszólag a Közösség területéről, lengyel gazdálkodóktól vásárolta a két további kft.-nek eladott tojást, mely ügylet célja pusztán ezen két kft. közvetlen EU-s beszerzéseinek leplezése volt. A kft., mint belföldi gazdálkodó közbeiktatására azért volt szükség, hogy a két kft. a Közösség területéről nettó áron tudjon termékbeszerzést eszközölni, illetve a biztosított költségszámlák után általános forgalmi adót levonásba helyezni. A számlákat könyvelésekben, adóbevallásokban szerepeltették, így a társaságok adófizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentették.

Egy másik esetben az érintett gazdasági társaság – közösségi partnerektől származó beszerzéseinek leplezése érdekében is - szintén színlelt gazdasági kapcsolatban állt egy kft.-vel, amelytől 2015-2016. évben szójaolaj és szójadara termékek vásárlása kapcsán fogadott be fiktív költségszámlákat és a befogadott fiktív számlák könyvelésben, adóbevallásban történő felhasználásával jogosulatlanul csökkentette ÁFA-fizetési kötelezettségét.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Eljáró bíróság: