Különösen nagy kárt okozó csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 9., kedd 08.15
Ügy tárgya: 
Különösen nagy kárt okozó csalás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
117. sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét. Ennek érdekében a producer nevére és személyi adataira állíttattak ki a vádlottak egyikének fényképével ellátott hamis brit magánútlevelet, személyazonosító igazolványt és vezetői engedélyt, illetőleg névjegykártyákat is. A fentiket követően a vádlottak 2017. év októberében Szegeden egy kereskedelmi bank fiókjában a sértett nevére számlát nyitottak, melynek során felhasználták a hamis, de a vádlottak egyikének fényképével ellátott okiratokat is.

Másnap a vádlottak Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába bementek, ott a hamis okiratok felhasználásával a banki alkalmazottat megtévesztve megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait. Ezt követően 2000 amerikai dollárt a számláról felvettek, a további 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára átutaltatták. A vádlottak ezt követően visszautaztak Szegedre, 12 ezer dollárt a bankfiókból készpénzben felvettek, a fennmaradó több, mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy nem létező személy ügyvezetése alatt álló, de érdekeltségükbe tartozó cégnek, így próbálva eltüntetni a csalásból származó pénzt. Mindeközben azonban a sértett tudomására jutott, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át és még mielőtt annak tovább utalását tudták volna kezdeményezni vádlottak a cég felé, a rendőrség azt lefoglalta.

A sértettnek 437 ezer amerikai dollár, azaz mintegy 120 millió forint kárt okoztak, de tekintettel arra, hogy a pénz nagy része lefoglalásra került, így a meg nem térült kár összege mintegy 4 millió forint. A lefoglalt pénzt a bank visszautalta a sértett számlavezető pénzintézete felé.

A főügyészség a vádlottakat különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségével vádolja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Eljáró bíróság: