Terrorizmus finanszírozásának bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 4., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Terrorizmus finanszírozásának bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
108. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a II. r. vádlott 2009. évben önkéntesen csatlakozott Törökországban, mint kurd nemzetiségű török állampolgár a Kurd Munkáspárt /másképp Kurdisztáni Munkáspárt, Partiya Karkeren Kurdistan, röviden PKK/ nevű szervezethez, melynél katonai kiképzésben részesült Irakban, majd 2010. és 2014. között fegyveres szolgálatot teljesített a PKK kötelékében, de harcokban nem vett részt. Szolgálata során az iraki hegyekben ruhát és élelmet szállított a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő PKK egységeknek társaival együtt, majd a szervezet döntése alapján 2014. évben áthelyezték Szíriába, ahol egy Kobani környéki laktanya raktárban ugyancsak logisztikai feladatokat kapott. A vádlott ekkor már a PKK szíriai szervezete, az YPG / Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel/ kötelékében, annak egyenruhájában végezte a harcoló kurd egységek ruhával és élelemmel történő ellátását.

Az I. r. vádlott Iránban született kurd nemzetiségűként, őt 2010-ben kereste meg és szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol katonai kiképzésben részesült, azonban fegyvere nem volt, harcokban nem vett részt, feladatát képezte, hogy a PKK egyenruhájában az iraki hegyekben állomásozva egy ún. fogadó csoport tagjaként fogadja a törökországi harcokból visszatérő kurd csapatokat, majd a harcoló csapatok női katonáit szállítsa. Ezen az első vonalban harcoló egységeknek ruhát osztott. Az I. r. vádlottat a PKK döntése értelmében 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, Kobani város környékére, egy laktanyába. Itt ugyanazt a tevékenységet végezte, mint Irakban, csak már a PKK szíriai szervezetének, az YPG-nek az egyenruháját viselve.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg, majd közöttük érzelmi viszony alakult ki, azonban szolgálatukat a szervezet érdekében külön-külön végezték. Vádlottak 2015. augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Ennek érdekében 2015. augusztusának végén a szolgalatból elszöktek és Irakba mentek, arra is figyelemmel, hogy a PKK részéről folyamatosan figyelmeztették tagjaikat, hogy a szolgálattal felhagyni nem lehet, akik így tesznek azokat retorzió éri. Vádlottak 2016-ban Irakban összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével Európába kívántak eljutni. Több országon keresztülhaladva és huzamosabb ideig szerb menekülttáborokban tartózkodva, sikertelen illegális határátlépési kísérleteket követően 2017. december 6. napján a tompai tranzitzónába belépve menedékjogi kérelmet terjesztettek elő.

A vádlottak 2009. illetve 2010. évtől 2015. augusztus hónapjáig terrorista szervezetnek minősülő szervezet tagjai voltak, melynek tevékenységét logisztikai munkával, ellátói, kísérői, szállítói tevékenységgel támogatták.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben az első tárgyalást tartja.

Eljáró bíróság: