Közösség tagja elleni erőszak bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 28., csütörtök 08.15
Ügy tárgya: 
Közösség tagja elleni erőszak bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
11. sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a szolgálaton kívüli volt bv. törzszászlós I.r. vádlott, a volt bv. főtörzsőrmester II.r. vádlott, valamint a III.r. vádlott és egy további személy egy társaságban tartózkodtak 2015. július hó 18. napján 22 óra és 22 óra 30 perc közötti időben a szegedi Partfürdőre levezető útszakaszon, a Szeged, Régi Híd lejárójánál, valamennyien alkoholos befolyásoltság állapotában. Ugyanezen a helyszínen tartózkodtak az egy társaságban lévő sértettek is.

Az I.r. vádlott a bőrszíne és ezáltal a faji hovatartozása miatt inzultálni kezdte az egyik sértettet, irányába olyan kijelentéseket tett, hogy „büdös bevándorló, takarodjál haza, nincs itt semmi keresnivalód”, továbbá őt trágár szavakkal is illette. A sértett I.r. vádlott irányában szóban kifejezésre juttatta, hogy magyarnak érzi magát, de I.r. vádlott faji hovatartozása miatt továbbra is szidalmazta őt.

Ezt követően a társaság női tagja is bekapcsolódott a kialakult vitába, közölve, hogy a szidalmazott férfi ugyanolyan magyar állampolgár, mint I.r. vádlott, mire I.r. vádlott a kezében lévő dobozos sörrel leöntötte a nő haját. Erre a sértettek elindultak, hogy elhagyják a vitatkozás helyszínét, azonban a vádlottak és a társaságukban tartózkodó további személy utánuk mentek, és őket a Régi Híd alatt átvezető útszakaszon utolérték, ahol I.r. vádlott továbbra is a bőrszíne és a faji hovatartozása miatt szidalmazta a korábban is inzultált férfit. Ezt követően I.r. vádlott egy alkalommal ököllel megütötte a társaság harmadik tagját a szája környékén, aki ezáltal a földre került, majd legalább két alkalommal a nő arcát is megütötte ököllel, aki az ütések következtében a földre került és eszméletét vesztette. Amikor a bőrszíne és faji hovatartozása miatt szidalmazott férfi észlelte, hogy a vele lévő két személy a földre került, ijedt állapotában és védelmező célzattal megindult I.r. vádlott irányába, aki azonban őt egy alkalommal a mellkasánál meglökte. A két férfi a földre került, majd a sértett a további támadás elhárítása érdekében több alkalommal ököllel megütötte I.r. vádlott arcát. Mindeközben II. és III.r. vádlottak, valamint az ott tartózkodó további személy próbálták nyugtatni I.r. vádlottat, észleve azonban, hogy I.r. vádlottat védekezésként ütések érték, II. és III.r. vádlottak bekapcsolódtak a tettlegességbe oly módon, hogy mindannyian testszerte rugdosták és taposták 2-3 percen keresztül a bevándorlónak vélt férfit. Ennek befejeztét követően a vádlotti társaság a helyszínt elhagyta, de ezt közvetlenül megelőzően II.r. vádlott még egyszer belerúgott a földön fekvő másik, korábban bántalmazott férfiba. A távozás során I.r. vádlott továbbra is trágár kifejezések közepette szidalmazta az egyébként magyar állampolgár sértettet. Az I.r. vádlott a bőrszíne és faji hovatartozása, míg a másik két vádlott ezen indok nélkül bántalmazták az inzultált férfit. A vádlottak kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy a helyszínen tartózkodó kívülálló személyekben megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A bőrszíne és faji hovatartozása miatt inzultált férfi a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de az őt testszerte ért rúgások és ütések alapján fennállt a 8 napon túl gyógyuló, súlyosabb sérülések bekövetkezésének a lehetősége is. A bántalmazott nő 8 napon túli, míg a társaságukban lévő másik férfi 8 napon belüli sérüléseket szenvedett, azonban ő magánindítványt nem terjesztett elő.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben még tart tárgyalást.

Eljáró bíróság: