Pénzmosás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 12., kedd 08.15
Ügy tárgya: 
Pénzmosás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
117. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint egy nigériai férfi által irányított bűnszervezet keretében több, mint 250 millió forint csalásból származó pénzt mostak tisztára.

A nigériai férfi ismeretlen, feltehetően afrikai megbízóival megállapodott abban, hogy magyar állampolgárokat szervez be abból a célból, hogy a bűnszervezet tagjai által jellemzően nyugat-európai sértettek sérelmére elkövetett bűncselekményekből származó pénz megszerzésében és eltüntetésében nyújtanak segítséget. A nigériai vádlott által beszervezett magyar állampolgárságú szegedi lakosok Szegeden több pénzintézetben nyitottak deviza számlákat, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket a sértettek azért utaltak át, mert őket az e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel megtévesztettek. A 2015. szeptembere és 2017. áprilisa között működő bűnszervezet tagjai azután további vádlottakat is beszerveztek újabb bankszámlák nyitása érdekében. Fenti módszerrel 32 pénzmosásra használt bankszámlát nyitottak Szegeden és amelyekre 61 átutalás érkezett mindösszesen 307 millió forint értékben. Ebből a számlanyitó vádlottak 254 millió forintot vettek fel, míg a fent maradó összeget a bankok az időben érkező figyelmeztetésekre figyelemmel nem írták jóvá a vádlottak számláján, visszautalták a sértetteknek.

A számlanyitó és a bűncselekményekből származó pénzt felvevő vádlottak utalásonként tíz százalékot kaptak, majd a felvett készpénzt át kellett adniuk a nigériai férfinak, aki szintén levonta a neki járó további tíz százalékot és a fent maradó összeget eljuttatta megbízóinak.

A sértettek többek között spanyol, német, osztrák, svájci, angol, portugál, bolgár, thaiföldi, fülöp-szigeteki, afrikai magánszemélyek és cégek voltak.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben előkészítő tart, melyet 2019. február 14. napján 8.15 órától folytat.

Eljáró bíróság: