Hatósági eljárás akadályozásának bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 11., hétfő 08.15
Ügy tárgya: 
Hatósági eljárás akadályozásának bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
112. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljáró Hódmezővásárhelyi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki A. L. I.r., N. B. II.r., A. H. III.r., A. L. IV.r. és A. Zs. V.r. vádlottakat többrendbeli személyi szabadság megsértése bűntettében, zsarolás bűntettében, hatósági eljárás akadályozása bűntettében, N. T. Cs. VI.r. vádlottat személyi szabadság megsértése bűntettében és zsarolás bűntettében, B. P. P. VII.r. és R. Z. J. VIII.r. vádlottakat lopás bűntettében, L. M. IX.r. vádlottat csalás bűntettében, dr. Sz. I. T. X.r. vádlottat többrendbeli ügyvédi visszaélés bűntettében és többrendbeli hatósági eljárásban elkövetett kényszerítés bűntettében, J. L. XI.r. vádlottat hatósági eljárásban elkövetett kényszerítés bűntettében és dr. K. F. XII.r. vádlottat ügyvédi visszaélés bűntettében és bűnsegédként elkövetett hamis tanúzás bűntettében.

A bíróság ezért az I.r. vádlottat 8 év, a II.r és III.r. vádlottakat 6 év 10 hónap, a IV.r. és V.r. vádlottat 6 év 4 hónap, a VI.r. vádlottat 4 év, a X.r. vádlottat 3 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, továbbá a vádlottakat eltiltotta a közügyek gyakorlásától, a X.r. vádlottat pedig az ügyvédi foglalkozástól is eltiltotta.

A bíróság IX.r. vádlottat 2 év, a XI.r. vádlottat 1 év 6 hónap, a XII.r. vádlottat 1 év 10 hónap végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte, emellett a XII.r. vádlottat az ügyvédi foglalkozástól 2 évre eltiltotta, míg a VII.r. és VIII.r. vádlottakat 300 óra közérdekű munkára ítélte.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlottak döntően Gádoros település területén jogtalan haszonszerzésből eredő vagyonukból jelentős ingatlanvagyonnal rendelkeztek. Az II-VI.r. vádlottak az I.r. vádlott, mint családfő tekintélyelvű irányítása alatt álltak. A családtagok megállapodtak abban, hogy rendszeres haszonszerzésre törekedve állandósult, módszeres bűnelkövetésre rendezkednek be oly módon, hogy a család állattartó gazdálkodását ún. „csicskatartásként” ismert módszerre alapozottan üzemeltetik.

 

Ennek keretében mentális, egészségi, illetve szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket kerestek fel és vettek rá vonzó életkörülmények, jó ellátás, megfelelő fizetség hamis ígéretével ingatlanuk elhagyására, majd személyi okmányaiktól megfosztották őket, így önálló ügyintézéstől elzárták, rossz lakhatási feltételek közé helyezték, állandó fenyegetéssel, fizikai bántalmazással rendszeres munkavégzésre kényszerítették őket, rendszeres havi járandóságaikat pedig elvették. A családtagok között szervezett munkamegosztás volt, a részfeladatokat – így a sértettek felkutatása, szállítása, felügyelete, stb. – egymás között megosztották, mely során az I.r. vádlott meghatározó szerepet játszott.

A vádlottak különböző módszerekkel összesen kilenc sértett sérelmére, összesen – a nyugdíj és egyéb járandóságok megtartásával, munkabér visszatartásával – csaknem 45 millió forint kárt okozva követtek el személyi szabadság megsértésének bűntettét és zsarolás bűntettét.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A másodfokú bíróság az ügyet nyilvános ülésen bírálja el. A bíróság 2019. február 15. napján 8.15 órától is nyilvános ülést tart az ügyben.

Eljáró bíróság: