Személyiségvédelmi igény érvényesítése

Tárgyalás időpontja: 
2018. december 3., hétfő 10.00
Ügy tárgya: 
Személyiségvédelmi igény érvényesítése
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
115. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Polgári
Összegzés: 

A felperes keresetlevelében az alperes 2018. március 14. napján megtartott sajtótájékoztatóján elhangzott nyilatkozataira alapítva terjesztette elő keresetét. Állította, a következő nyilatkozatrészek valótlan tényállításokat tartalmaznak:

Hogy egy különösen extrém példát mondjak Önöknek, az Andrássy út 28. sz. bérház, amelynek az építtetője az É. Kft. volt, tulajdonosa P. I.. Ebben az esetben az önkormányzat megvásárolt 2008-as évben több lakást ebben az ingatlanban. Ezeknek a lakásoknak az értékesítésére 2017-es évben került sor.

Különösen érdekes az az összefüggés, hogy az önkormányzat volt aljegyzője és két gyermeke is vásárolt fejenként 40% kedvezménnyel ezekből a lakásokból és maga az É. Zrt. is visszavásárolt egy lakást a tetőtérben. Ezeknek mind a négy esetben úgy tűnik, hogy a K. Kft. volt az ingatlanok értékbecslője. A K. Kft. tulajdonosa szintén P. I.. Tehát P. I. felépítette ezt a lakást, P. I. eladta az önkormányzatnak, majd P. I. megvásárolta úgy, hogy P. I. volt az értékbecslője ennek az ingatlannak, ennek a lakásnak.” Ezen rész tekintetében kérte a jóhírnév sértés megállapítását.

Kérte az alperes a felperes által meghatározott módon adjon számára nyilvános elégtételt és a bíróság kötelezze az alperest 500.000,- forint sérelemdíj megfizetésére.

Az alperes a kereset elutasítását kérte arra hivatkozva, valótlan tényeket nem állított, az értékbecslő véleményhez adott értékfenntartó nyilatkozatot a K. Kft. képviseletében a felperes szignálta, ezért nyilatkozata nem valótlan. A sajtótájékoztatón az önkormányzat korábbi lakásgazdálkodásával kapcsolatban fejtette ki álláspontját, különös tekintettel azok értékesítésére. Miután önkormányzati vagyon értékesítése történt, ezért a felperes közszereplőnek minősül és ebbéli minőségében a tevékenységét érintő kritikát tűrni köteles.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A tárgyaláson bizonyítás felvételére kerül sor, így a sajtótájékoztató kép- és hanganyaga lejátszásával és tanúk meghallgatásával folytatja az eljárást a bíróság.

Eljáró bíróság: