Kényszermunka bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2018. április 24., kedd 08.15
Ügy tárgya: 
Kényszermunka bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
112. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Makói Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki K. L. M. vádlottat 5 rendbeli kényszermunka bűntettében ezért őt 1 év végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett fogház fokozatú szabadságvesztésre és 300 napi tétel, összesen 900.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A nem jogerős elsőfokú ítélet tényállásának lényege szerint a mezőgazdasági termeléssel és állattenyésztéssel foglalkozó vádlott a korábban hozzá került sértetteket nehéz életkörülményeik – így családi kötődéseik hiánya, vagyontalanságuk, alulképzettségük és munkanélküliségük – kihasználásával pihenőnap és pihenőidő nélkül akár napi 14-15 órában foglalkoztatta. A sértettek a vádlottnál kialakított rossz lakhatási körülmények között éltek, munkabérrel és érdemleges választási lehetőséggel nem rendelkeztek. A vádlott a sértettek ezen kiszolgáltatott helyzetét tovább erősítette, fenntartotta, ezáltal kihasználta és 2013. július 1. és július 11. napjai közötti időszakban olyan ráhatást gyakorolt a sértettekre, mellyel cselekvési szabadságukat befolyásolta. A sértettek a vádlott által alkalmazott kényszer hatására vállalták a minden napos, pihenőnap nélküli munkavégzést a vádlott által biztosított elfogadhatatlan körülmények között.

A vádlott cselekményével a sértettek kiszolgáltatott helyzetének kihasználásával őket munkavégzésre kényszerítette gazdasági haszna növelése, ekként haszonszerzés végett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A másodfokú bíróság az ügyet nyilvános ülésen bírálja el.

Eljáró bíróság: