Rablás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 19., hétfő 13.30
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
112. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki I. r. és II. r. vádlottakat társtettesként elkövetett rablás bűntettében, III.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében, ezért I.r. vádlottat 2 évi, II.r. vádlottat 1 évi próbaidőre próbára bocsátotta, III.r. vádlottat megrovásban részesítette.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint I. r., II. r. és III. r. vádlottak, valamint egy velük lévő gyk. személy 2016. május hó 18. napján 15 óra 30 perc körül időben Szegeden, az Alsó-Kikötő soron, egy buszmegállóban megállították az autóbuszon velük együtt utazó és ott leszálló, dupla mankóval közlekedése miatt láthatóan mozgásában korlátozott kiskorú sértettet, majd őt félkör alakban körbeállták. Ezt követően I. r. vádlott közelebb lépett a sértetthez, és kétszer is megkérte arra, hogy adja oda neki felpróbálásra az óráját, amit a sértett először nem teljesített. Erre a gyanúsított emelt hangon közölte vele, hogy „ne szórakozzon”, továbbá egyik kezét a hasa magasságába emelve fenyegető mozdulatot tett a sértett irányába. Ennek hatására a sértett megijedt attól, hogy a számbeli és erőfölényben lévő személyek bántalmazni fogják, ezért félelmében átadta karóráját I. r. vádlottnak.

Ezt követően az eseményeket figyelemmel kísérő II. r. vádlott szólította meg a sértettet azzal, hogy kipróbálás végett adja oda neki a fülhallgatóját, amely kérésnek a sértett szintén nem kívánt eleget tenni. Erre II. r. vádlott – a társához hasonlóan - ugyancsak emelt hangon kérte a fülhallgatót. Miután a sértett félt a vele szemben erőszakosan fellépő személyektől, átadta a vádlottnak a márkajelzés nélküli fülhallgatót.

I. r. és II. r. vádlott végül 60,- forint aprópénzt tettek a sértett zsebébe, és gúnyosan közölték vele, hogy ezzel ki van fizetve.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész mindhárom vádlott vonatkozásában súlyosításért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A másodfokú bíróság az ügyet nyilvános ülésen bírálja el.

Eljáró bíróság: