Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 12., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
117. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az I.r. vádlott egy munkaerő közvetítéssel foglalkozó iskolaszövetkezet igazgatóságának elnöke és vezető tisztségviselője volt 2011. szeptember hó 08. és 2012. április hó 25. napja között. I.r. vádlott 2011. december hó 30. napján megbízási szerződést kötött egy kft.-vel, amelynek keretében az iskolaszövetkezet vállalta, hogy a kft. részére munkavállalókat biztosít a kft. által közvetített munkák elvégzése érdekében. A kft. alvállalkozója volt egy zrt.-nek, amely az egész országra kiterjedően részben diákok általi munkavégzésre kötött megbízási szerződéseket. Az iskolaszövetkezet 2012. januártól foglalkoztatott munkavállalókat, akik a kiközvetítés alapján a munkát el is végezték, mire I.r. vádlott a teljesítésigazolásokat kiállította, amely alapján leszámlázásra került az alvállalkozói díj. I.r. vádlott a teljesítést követően kiállította a számlákat a kft. részére, azonban ennek ellenére nem nyújtott be ÁFA bevallást az adóhatósághoz, ily módon a költségvetésbe történő befizetési kötelezettség vonatkozásában rendszeres haszonszerzésre törekedve valós tényt elhallgatott, melynek következtében ÁFA adónemben 2012. január, február és március hónapokban mindösszesen 136.747.042,- forint vagyoni hátrányt okozott.

A II.r. vádlott 2012. április hó 24. napjától a szövetkezet felszámolásának kezdő napjáig volt az igazgatóság elnöke és vezető tisztségviselője. II.r. vádlott a megbízási keretszerződés alapján az alvállalkozói jogviszonyt továbbra is fenntartotta, és ennek alapján tovább foglalkoztatta a munkavállalókat, akik a munkát ténylegesen elvégezték. II.r. vádlott ennek megfelelően kiállította a teljesítésigazolásokat, majd a kft. is kiállította a számlákat, azonban II.r. vádlott nem nyújtott be ÁFA bevallást az adóhatósághoz, ily módon a költségvetésbe történő befizetési kötelezettség vonatkozásában rendszeres haszonszerzésre törekedve valós tényt elhallgatott, melynek következtében ÁFA adónemben a 2012. április és 2013. március hónapok közötti időszakban mindösszesen 426.581.192,- forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A fentieken kívül II.r. vádlott az iskolaszövetkezet felszámolásának megindulását követően az iskolaszövetkezet könyvelési anyagát nem adta át a felszámolóbiztosnak, így a jogszabályban előírt bizonylati rendet megsértette, amelynek következtében a felszámolási eljárásban az iskolaszövetkezet vagyoni helyzetének áttekintését és ellenőrzését a felszámolóbiztos számára teljesen meghiúsította.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben 2017. december 13. napon ugyancsak 9.00 órai kezdettel tárgyalást tart.

Eljáró bíróság: