Hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 24., kedd 10.00
Ügy tárgya: 
Hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
117. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlott korábbi feljelentései kapcsán elégedetlen volt a járási ügyészség vezetőjének intézkedésével, azt érezte, hogy a hatóságok semmibe veszik őt és saját igazságának törvényes úton nem tud érvényt szerezni. Ilyen előzmények után a vádlott 2016. március 16. napján megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség és Kiskunhalasi Járásbíróság közös épületében azzal a szándékkal, hogy a vezető ügyészt megölje és ha ebben valaki meg akarja akadályozni, akkor ezt a személyt is.

Tervének végrehajtásához magával vitte az ismeretlen körülmények között megszerzett, engedély nélkül tartott gépkarabélyt és az ahhoz tartozó 240 darab lőszert. A vádlott a beléptető kapunál elővette a gépkarabélyt, azt csőre töltötte, majd a fegyvert a biztonsági őr hátára irányítva őt arra kényszerítette, hogy vezesse a vezető ügyész szobájához. A lépcsőn haladtak felfelé amikor a járásbíróság gondnoka a vádlottat utolérte és azért, hogy a vádlottat az általa eltervezett cselekmény végrehajtásában megakadályozza megragadta a fegyver csövét, azonban azt elvenni nem tudta. A vádlott és a gondnok között dulakodás alakult ki, miközben a vádlott egy alkalommal a plafon irányába lőtt, majd a sértett felsőtestének irányába is egy lövést adott le, ami a sértett elhárító magatartásának köszönhetően nem okozott sérülést. Ezt követően a vádlott a sértett gyomra irányába közvetlen közelről célzott lövést akart leadni, azonban a lőszer a fegyverben elakadt.

A folyamatos dulakodás közben mindketten elestek, a földön tovább dulakodtak mialatt a vádlott többször elhúzta a fegyver elsütőbillentyűjét, azonban a zárszerkezet folyamatos mozgatása miatt nem sikerült lövést leadnia. A vádlottat végül az épületben tartózkodó két rendőr lefegyverezte.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben várhatóan ítéletet hirdet.

Eljáró bíróság: