Emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 13., péntek 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlott és a sértett 2004. év óta élettársak voltak, közös lakásban éltek Szentesen. A cselekmény elkövetése idején 75 éves sértett ágyhoz kötött beteg volt, önállóan nem tudta magát ellátni, az ágyat elhagyni egymaga nem volt képes.

A vádlott élethelyzetüket kilátástalannak érezte, ezért úgy határozott, hogy mind a sértett, mind a saját életének véget vet. A vádlott ennek érdekében 2016. december 12. napján a kora délutáni órákban lakóházuk nyári konyhájában a tűzhelyen a gázt megnyitotta, a lakóház padlásterében lévő könyveket gázolajjal lelocsolta, majd a nyári konyhában elhelyezett PB gázpalackot is megnyitotta, és az abból kiáramló gázt meggyújtotta. A gázpalackból kiáramló gáz ennek hatására fáklyaként kezdett égni, azonban – a vádlott szándéka ellenére – nem robbant be, és a gázolajjal leöntött könyvek sem gyulladtak be, a gázpalack lángja pedig néhány perc égést követően elaludt.

Ezt követően a vádlott 2016. december 13. napján a reggeli órákban, pontosan meg nem határozható időpontban elővett egy borotvapengét, majd annak érdekében, hogy a sértett életét kioltsa, a félálomban lévő, valamint a fent kifejtett egészségi állapota, bénultsága okán a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes sértett bal kezén a csukló verőeret átvágta. Egyidejűleg a vádlott megvágta a sértett kezét a tenyerénél is, végül a vádlott ugyanazzal a pengével a saját csuklóján lévő ereket is megvágta.

A sértett halála kizárólag azért nem következett be, mert a sértett ellátásában, gondozásában huzamosabb ideje segítő, és a helyszínen egy korábbi megbeszélésre figyelemmel fenti napon 9 óra 20 perc körüli időben megjelent személy azonnal értesítette a mentőszolgálatot.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben még tart tárgyalást.

Eljáró bíróság: