Embercsempészés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 20., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Embercsempészés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
112. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Szegedi Járásbíróság bizonyítottság hiányában nem jogerősen felmentette az I.r. és II.r. vádlottakat az ellenük társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vád alól.

A vádirat lényege szerint bűnszervezet keretében 2009. október hó 14. napjáról 2009. október hó 15. napjára virradó éjszaka az I.r. vádlott ismeretlenül maradt társa a Tisza folyón át 18 fő koszovói állampolgárt szándékozott egy motorcsónakban Szerbiából Magyarországra juttatni, azonban a vízi közlekedési szabályok megszegése és a rossz időjárás miatti erős hullámzás okán a hajó felborult, és 15 fő migráns személy a folyóba fulladt. A migránsokat a folyó magyarországi túlpartján a II.r. vádlott és több ismeretlenül maradt társa várta, akik a bekövetkezett baleset miatt a helyszínt elhagyták. Az I.r. és II.r. vádlottak – egymás és további társaik tevékenységéről tudva – szándékegységben, vagyoni haszonszerzés végett, feladatmegosztás alapján, egy bűnszervezet tagjaiként segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a fenti migráns személyek az államhatárt meg nem engedett módon átlépjék.

A fentiekhez képest, a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként a bíróság úgy ítélte meg, hogy a vádlottak védekezésének cáfolatára a rendelkezésre álló közvetett bizonyítékok nem voltak alkalmasak, ugyanis azok nem alkottak olyan zárt logikai láncolatot, amelyekből a vádlottak bűnösségére kétséget kizáró következtetést lehetett volna levonni, ezért a vádlottakat az ellenük emelt vád alól felmentette.

A bíróság ítéletét a vádlottak és védőik tudomásul vették, míg az ügyész fellebbezést jelentett be az I.r. vádlott vonatkozásában, az ügyben másodfokon a Szegedi Törvényszék jár el.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyet nyilvános ülésen bírálja el.

Eljáró bíróság: