Légi közlekedés veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 23., szerda 09.30
Ügy tárgya: 
Légi közlekedés veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
16. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint T. J. vádlott 2014. július hó 02. napján 10 óra körüli időben, Pusztaszeren az általa szervezett táboroztatás során az egyik diák részére tanárai és diáktársai megbízásából sétarepülést tartott a tulajdonát képező és üzemeltetésében lévő motoros vitorlázó repülőgéppel. A sétarepülés előtt a vádlott engedélyezte a diákok és a tanárok részére, hogy a repülés alatt a repülőtér területén a szélzsák közelében tartózkodjanak, hogy a gép utasának integethessenek.

A felszállást követően a vádlott a repülőgéppel a repülőtéren tartózkodó személyek feje fölött közvetlen közelükben ún. „áthúzást” hajtott végre azért, hogy az ott tartózkodó személyeket „megviccelje”. Ezen manőverezés során a csoportban tartózkodó személyekhez olyan közel haladt el, hogy néhányan leguggoltak, illetve elfutottak, mivel testi épségüket az alacsonyan szálló gép közvetlenül veszélyeztette.

Ezen manőver után a vádlott a repülőgépet visszafordította, majd azzal ismételten ereszkedni kezdett, és a korábban már megijedt sértettek feje fölött újból „áthúzást” hajtott végre, melynek során a szárny alatt lévő ún. mankókerékkel az egyik sértett fejének ütközött, aki az ütés következtében a földre zuhant.

A vádlott fenti magatartásával - a rá irányadó légi közlekedési szabályokat szándékosan megszegve - a repülőtéren tartózkodó 21 személy életét és testi épségét szándékosan veszélyeztette, melynek során egyikük a fején, nyolc napon túl maradandó fogyatékossággal gyógyuló, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A baleset bekövetkezte után T. J. vádlott - még a rendőrök kiérkezését megelőzően - megkísérelte rábírni a jelenlévő 2 szemtanút arra, hogy valótlanul olyan tartalmú vallomást tegyenek, hogy a baleset bekövetkezésére a sértett hibájából került sor. A folyamatban lévő eljárásban a tanúk feltárták, hogy a vádlott mire szándékozott rávenni őket.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben még tart tárgyalást.

Eljáró bíróság: