Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 20., kedd 09.45
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
117. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint Ő. r.-né I.r. vádlott és H. L. II.r. vádlott, akik gyermekkoruk óta ismerik egymást, 2015. augusztus hó 16. napján a kora reggeli óráktól kezdődően külön-külön több baksi kocsmában is italt fogyasztottak. A vádlottak a délelőtti órákban egy baksi ABC előtti útszakaszon összetalálkoztak, majd közöttük szóváltás alakult ki. Ennek során I.r. vádlott leköpte II.r. vádlottat, aki erre I.r. vádlottat több alkalommal, közepest meg nem haladó erővel, ököllel a fején megütötte, mire I.r. vádlott a földre esett. A bántalmazás következtében I.r. vádlott 8 napon gyógyuló sérüléseket szenvedett, amely kapcsán magánindítványt terjesztett elő. II.r. vádlott kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást és riadalmat keltsen.

Ezt követően I.r. vádlott bement az ABC-be, ahol megmutatta a sérüléseit, továbbá italt vásárolt és fogyasztott, majd elővett egy 10 cm pengehosszúságú kést, és kijelentette, hogy II.r. vádlottat kibelezi. Az üzlet tulajdonosa fiának rábeszélésére I.r. vádlott átadta a kést, és távozott.

I.r. vádlott baksi otthonába hazatérve, átöltözött és magához vett egy 10,5 cm pengehosszúságú, hegyben végződő vadászbicskát abból a célból, hogyha találkozna II.r. vádlottal, akkor megijeszti. A délutáni órákban visszament az ABC-be és ismételten alkoholt fogyasztott, illetve megismételte, hogy megöli II.r. vádlottat. Nem sokkal később I.r. vádlott a közelben lévő Egészségházhoz ment, ugyanis észlelte, hogy II.r. vádlott jobb oldalára fordulva, csukott szemmel egy padon fekszik.

Mindezt kihasználva, I.r vádlott a jobb karjával hátulról átkarolta a padon fekvő II.r. vádlott nyakát, és a jobb kezében lévő vadászbicska pengéjét a II.r. vádlott nyakához szorította, miközben a fülébe súgta, hogy „itt döglesz meg”. II.r. vádlott erre kinyitotta a szemét és védekezésül megfogta I.r. vádlott vadászbicskát tartó jobb csuklóját, míg a másik kezével annak pengéjét igyekezett eltolni. A dulakodás során a bicska élével és hegyével több alkalommal felszínesen felsértette II.r. vádlott nyakát, végül II.r. vádlottnak sikerült az I.r. vádlott szorításából kiszabadulni, és felkelni a padról. II.r. vádlott védekezése közben mindkét hüvelykujján megsérült, és erősen vérezni kezdett, végül felelősségre vonta I.r. vádlottat, aki a további támadással felhagyott. II.r. vádlott a buszmegállóban lévő telefonfülkéből felhívta a segélyhívószámot, így nem sokkal később a rendőrség és a mentők is a helyszínre érkeztek, azonban őt saját felelősségére nem szállították kórházba. II.r. vádlott védekezésének hiányában az elkövetés eszközére és a bántalmazott testtájékra tekintettel halálos eredmény is bekövetkezhetett volna.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügyben ítélethozatal várható.

Eljáró bíróság: