Tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 29., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
Tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Tábor u. 4.
Tárgyaló: 
402. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint a Röszke-Horgos határátkelőhelyen, a szerb oldalon, 2015. szeptember hó 16. napján, a délelőtti óráktól kezdődően a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben több száz migráns személy gyülekezett az ott felállított, az országhatár rendje védelmét biztosító gyoda kerítéssel fedett kapu előtti területen annak érdekében, hogy Szerbiából Magyarország területére lépjenek. A tömeg kezdetben békés volt, azonban idővel agresszívvé vált, és a kerítést feszegetve próbálta azt kidöntetni, illetve a tömegben résztvevő több személy kövekkel dobálta a magyar oldalon felsorakozott magyar rendőröket, valamint idegen nyelvű szövegeket skandáltak. A vádlottak a tömegben részt vettek, közvetlenül a gyoda kerítés mellett álltak, igyekezve bejutni Magyarország területére, míg közülük az egyik a kezében lévő megafon segítségével a tömeg által értett nyelven különböző, a tömeg cselekvését irányító beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a magyar rendőrökre fenyegetően fellépő tömeget.

A tömegzavargásban részt vevő személyek végül kidöntötték a gyoda kerítéssel borított kaput, amelyen keresztül mindegyik vádlott 17 óra 20 perckor az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre jogosulatlanul, a tömegzavargás résztvevőjeként belépett.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság 2016. június hó 30. és 2016. július hó 01. napján is tart tárgyalást ugyancsak 8 óra 00 perc kezdési idponttal.

A bíróság kizárólag a határzár tiltott átlépésének bűntette miatti vádemeléssel érintett 10 vádlott vonatkozásában tart tárgyalást, a terrorcselekmény elkövetésével vádolt A. H. vádlott ügyét a Szegedi Törvényszék a Szeged, Széchenyi tér 4. szám alatti épületben 2016. június 27. napján tárgyalja.

Részvétel kizárólag az előzetesen kiadott regisztrációs felhívás alapján már regisztráló sajtószervek részére biztosított.

Az ügyben ítélethozatal várható.

Eljáró bíróság: