Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. február 10., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
112. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítéletében nem jogerősen bűnösnek mondta ki K. L. vádlottat hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében, ezért őt 2 év végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztésre és 3 év közszolgálati jogviszonyban lévő valamennyi jogviszonyhoz kapcsolódó foglalkozástól eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint K. L., földhivatali ügyintéző foglalkozású vádlott 2015. február hó 12. napján a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársától – akinek kilétéről tudomással nem bírt – egy megbízhatósági vizsgálat során 50.000,- forintot fogadott el azért, hogy hivatali kötelességét megszegve adatokat szolgáltasson. A vádlott a megbízhatósági vizsgálatot végző tárgyalótiszt kérésére egy B. J. nevű személy tulajdonában álló valamennyi ingatlan adatát - a nevezett személyazonosító adatai alapján - a számítógépes nyilvántartási rendszerből lekérte, és azt A4-es papírlapon még aznap 17 óra körüli időben a belvárosban átadta a tárgyalótisztnek. A vádlott az információért felajánlott 50.000-, forintot eltette, mire a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai feltartóztatták.

Az elsőfokú bíróság ítéletét a vádlott tudomásul vette, a védő enyhítésért, míg az ügyész végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és hosszabb tartamú foglalkozástól eltiltás érdekében jelentett be fellebbezést.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A másodfokú bíróság az ügyet nyilvános ülésen bírálja el.

Eljáró bíróság: