Különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2015. október 27., kedd 11.15
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel elkövetett súloys testi sértés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
6720 Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
112. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság nem jogerős ítéletével bűnösnek mondta ki H. Cs. I.r. vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletében és társtettességben elkövetett garázdaság vétségében, ezért őt kettő év hat hónap börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság Gy. L. II.r. vádlottat mint különös visszaesőt ugyancsak nem jogerősen bűnösnek mondta ki társtettességben elkövetett garázdaság vétségében, ezért egy év végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte. Megállapította, hogy a II.r. vádlott öt év tartamra pártfogó felügyelet alatt áll.

Az ítéleti tényállás lényege szerint az ittas állapotban lévő H. Cs. I.r. vádlott 2013. december hó 06. napján 20 óra 10 perc körüli időben, Szegeden, a Kossuth Lajos sugárúton közlekedő 2-es jelzésű villamoson szóváltásba keveredett B. D. sértettel, mivel az I.r. vádlott a sértett kérése ellenére nem hagyta abba a dohányzást, mire a sértett elvette I.r. vádlott cigarettáját, majd azt a földre dobva eltaposta. H. Cs. I.r. vádlott ennek hatására a sértettet térddel combon megrúgta, majd a földre esett sértett fölé hajolt, mellé térdelt, és ököllel kb. 15-20 alkalommal nagy erővel a sértettet arcon ütötte. Ekkor a sértett segítségére sietett egy a villamoson utazó nő, akit I.r. vádlott ellökött, majd a hölgy ismételten a sértett segítségére kelve az I.r vádlotthoz lépett. Ezt követően csatlakozott a hölgyhöz az I.r. vádlott barátja, Gy. L. II.r. vádlott, aki szintén megpróbálta eltávolítani I.r. vádlottat a sértettől, azonban H. Cs. I.r. vádlott még legalább 3 alkalommal a földön fekvő sértett fejébe rúgott, illetőleg megtaposta azt. H. Cs. I.r. vádlott és társa a következő megállónál leszálltak, majd mindketten több alkalommal belerúgtak a villamosszerelvény oldalába.

A bántalmazás következtében B. D. sértett ténylegesen 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban az I.r. vádlott cselekménye - annak hosszan tartó, kíméletlen és kitartó jellege, illetve a bántalmazott testtájék okán - alkalmas volt ennél súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülések okozására. A sértett segítségére siető hölgy 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban ő nem kívánt magánindítványt előterjeszteni.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában súlyosítás érdekében, míg I.r. vádlott elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés, II.r. vádlott enyhítés, míg a vádlottak védője I.r. vádlott vonatkozásában elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés, míg II.r. vádlott vonatkozásában enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bizonyítási eljárás eredményétől függően ítélethozatal várható.

Eljáró bíróság: