Lopás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2015. július 1., szerda 08.15
Ügy tárgya: 
Lopás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Szeged, Széchenyi tér 4.
Tárgyaló: 
112. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Szegedi Járásbíróság nem jogerős első fokú ítélete tényállásának lényege szerint V. Z. I.r. vádlott és 2 társa 2013. június hó 25. napján a hajnali órákban megjelentek Kistelek külterületén azzal a céllal, hogy egy távközlési társaság tulajdonát képező 330 méter hosszú távközlési légkábelt eltulajdonítsanak. A vádlottak egyike felmászott a kábeleket tartó oszlopokra, és a kábeleket egy erővágó segítségével levágta, majd leemelte, amelyeket társai a földről felszedtek és feltekertek. A vádlottak a az 568.920,- forint összértékű feltekert kábeleket elszállítás céljából éppen összekészítették, amikor egy rendőr tetten érte őket. A rendőr megállásra és megadásra szólította fel a vádlottakat, azonban azok menekülni kezdtek. Menekülés közben az I.r. vádlott elesett, mire társai megfordultak és a segítségére siettek. Az intézkedő rendőr bilincselés céljából I.r. vádlott hátára térdelt, mire a két másik vádlott elindult a rendőr felé, és rendőri felszólításra sem voltak hajlandók megállni. Ennek hatására a rendőr célzott lövést adott le II.r. vádlottra, aki el is talált a jobb vállán. Ennek ellenére a vádlottak folytatták a támadást, és lelökték a rendőrt az I.r. vádlottról, majd őt testszerte bántalmazták, ütötték, rugdosták, amelynek következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. Ezt követően a menekülő vádlottakat a rendőrük elfogták.

Az nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy I.r. vádlott az intézkedő rendőrt jogszerű eljárásában akadályozta, illetve hogy bántalmazásában részt vett volna.

Mindezek alapján az elsőfokú bíróság V. Z. I.r. vádlottat társtettességben elkövetett lopás bűntettének kísérlete miatt 1 év börtönre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg az ellene hivatalos személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádak alól felmentette. A bíróság M. Z. II.r. és M. Cs. III.r. vádlottakat társtettességben elkövetett lopás bűntettének kísérlete, társtettességben elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és társtettességben elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt halmazati büntetésül 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá mindhárom vádlottat 3 évre a közúti járművezetéstől eltiltotta.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész a II. és III.r. vádlott terhére súlyosítás, hosszabb tartamú börtönbüntetés kiszabása érdekében, míg a II.r. vádlott és védője a súlyos testi sértés bűntette vonatkozásában felmentés, összességében enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A másodfokú bíróság az ügyet nyilvános ülésen bírálja el.

Eljáró bíróság: