Csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 17., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
6600 Szentes, Erzsébet tér 4.
Tárgyaló: 
fszt. 4. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint 2014. március 17. napján az esti órákban R. Gy. I. r. vádlott és 4 társa Szolnokon tartózkodtak. Az I. r. és II. r. vádlottak az elfogyasztott kábítószer és alkohol, valamint III. r. és IV. r. vádlottak az elfogyasztott alkohol hatására bódult, illetve ittas állapotba kerültek.

Az este folyamán a bódult, illetve ittas állapotban lévő I. r. - IV. r. vádlottak elhatározták, hogy a II. r. vádlott tulajdonát képező személygépkocsival Szentesre utaztak, mivel III. r. vádlott arról bírt tudomással, hogy a szentesi lakos sértett lakóhelyén nagyobb összegű készpénz, fegyverek, illetve nagyobb mennyiségű kábítószer található, így I. r., II. r., III. r., valamint IV. r. vádlottak eldöntötték, hogy azokat – köztük a kábítószert – jogtalanul eltulajdonítják. Mivel a vádlottak közül csak V. r. vádlott rendelkezett vezetői engedéllyel, illetve egyedül ő nem fogyasztott alkoholt, így a gépkocsit V. r. vádlott vezette Szentesre, tudva arról, hogy vádlott-társai bűncselekményt fognak elkövetni.

2014. március 17. napján 21:30 óra körüli időben, miután a vádlottak Szentesre érkeztek, megállapodtak abban, hogy IV. r. vádlott becsönget a sértett lakóhelyére, hogy meggyőződjön arról, hogy a sértett otthon tartózkodik-e, illetve valamilyen ürüggyel megpróbál bejutni az ingatlanba, hogy a sértett figyelmét elterelje, amíg I. r., II. r., és III. r. vádlottak az eltulajdonítást végrehajtják.

A sértett a IV. r. vádlottnak ajtót nyitott, ekkor IV. r. vádlott vizet kért, illetve az illemhelyet szerette volna használni, a sértett azonban – mivel IV. r. vádlott viselkedését gyanúsnak tartotta – őt a lakásba nem engedte be.

IV. r. vádlott ekkor visszament a távolabb várakozó gépkocsihoz, abba beült, majd a vádlottak megállapodtak, hogy a bűncselekményt a sértett otthon tartózkodása ellenére is elkövetik. Ezt követően az arcukat nejlonharisnyával eltakaró és kesztyűt viselő I. r., II. r. és III. r. vádlottak a kerítésen bemásztak a sértett lakóházának udvarára, majd onnan bementek a nyitott lakóházba, mialatt IV. r. vádlott az utcán figyeléssel biztosította társai tevékenységét, míg V. r. vádlott a gépkocsiban várakozott, hogy a bűncselekmény végeztével vádlott–társai menekülését biztosítsa.

A lakóházban I. r., II. r. és III. r. vádlottak bementek a nagyszobába, majd ott az ágyon ülő sértetthez léptek, őt az ágyra lökték, majd a sértett kezét egy kábellel, míg lábait egy derékszíjjal összekötözték, miközben a sértettől folyamatosan azt követelték, hogy a birtokában lévő kábítószert és egyéb értékeit adja elő, különben megölik. Ezután, míg II. r. vádlott a megkötözött sértettet őrizte, I. r. és III. r. vádlott a lakóházban értékek után kutattak és jogtalanul eltulajdonították a sértett tulajdonát képező különböző tárgyait, valamint 42.000,— Ft összegű készpénzt, összesen 1.627.060,— Ft értékben.

2013. március 18. napján 00:25 óra körüli időben I. r., II. r. és III. r. vádlottak a megkötözött sértettet szabadon engedése nélkül hátrahagyták, abból a célból, hogy el tudjanak menekülni, illetve a sértett ne tudja értesíteni a Szentesi Rendőrkapitányságot, így a sértett személyi szabadságától megfosztott állapotát fenntartották.

Ezt követően a vádlottak a jogtalanul eltulajdonított értékekkel és készpénzzel az utcára futottak, ott beszálltak V. r. vádlott mellé a várakozó gépkocsiba, és elhagyták a helyszínt. Időközben azonban a sértett kiszabadította magát és értesítette a Szentesi Rendőrkapitányságot.

A vádlottak a gépkocsival Szolnokra indultak, útközben azonban a sértettől jogtalanul eltulajdonított értékeket Tiszakécske külterületén, egy nádasba rejtették, majd mindannyian hazamentek.

A bűncselekménnyel okozott kár az ügyben beszerzett becsüsi vélemények alapján összesen 1.627.060,— Ft, melyből lefoglalással és visszaadással 1.590.360,— Ft megtérült.

Az orvosi látlelet– és vélemény szerint a sértettnek megkötözése következtében a bal csuklóján vérbeszűrődés sérülése keletkezett, melynek gyógytartama 8 napon belüli.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügyben ítélethozatal várható.

Eljáró bíróság: