Csaknem halálra itatta zárkatársát

A Szegedi Törvényszék a vádlottat 6 év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, amiért a válogatott eszköztárral végrehajtott kínzássorozat végén majdnem halálra itatta zárkatársát.

A nem jogerős ítélet lényege szerint a letartóztatásban lévő vádlott és a sértett egy zárkában voltak elhelyezve a Szegedi Fegyház és Börtönben. A fogvatartásuk alatt, 2021. szeptemberéről a vádlott minden ok nélkül folyamatosan belekötött a sértettbe, ütötte-verte, különböző feladatok elvégzésére kényszerítette. A sértett a további bántalmazások elkerülése végett a vádlott minden kérését teljesítette, így többek között moslékot evett, a kártyázások során, ha vesztett volt, hogy öt liter vizet is meg kellett innia. Mindezeken túlmenően a befenyített sértettnek mások telefonját kellett hozzátartozóival feltöltetnie, a csomagjai tartalmát a vádlottnak akarata ellenére átadnia. A rendszeres zárkabeli kártyázások során, 2021. november 8. napján délután a vádlott ismét arra kényszerítette a sértettet, hogy vesztes játszmánként 1, összesen 3 liter vizet igyon, majd a végén arra, hogy további 5 liter vizet is megigyon. A sértett könyörgött, hogy nem bírja, rosszul van, erre a vádlott bántalmazta, majd zsír evésére is utasította. A sértett rövid idő múlva rosszul lett, eszméletét vesztette, majd kórházba szállították és gyógykezelték, mivel nála a vízmérgezés miatt életveszélyes állapot alakult ki. A vádlott mielőtt a sértettet elszállították, megfenyegette a zárkatársait, hogy az előzményeket nem mondhatják el, azt kell állítaniuk, hogy a sértett egyszer csak lefordult a székről.

A vádlott a bíróság előtt beismerte bűnösségét lemondott a tárgyláshoz való jogáról, így a bíróság az előkészítő ülésen meghozott ítéletében életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében, valamint folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntettében mondta ki őt bűnösnek.  A bíróság a büntetéskiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségre is kiterjedő vallomását, őszinte, megbánó magatartását, amelynek keretében a vádlott a sértettől bocsánatot kért.

Az ítélet nem jogerős, valamennyi jogorvoslati joggal rendelkező eljárási résztvevő, így az ügyészség, a vádlott és a védő is három munkanapot tartott fenn a nyilatkozat megtételére.

Szeged, 2023. március 23.