Felfüggesztett szabadságvesztés az éjszakai bántalmazás miatt

A Szegedi Törvényszék a volt küzdősportolót jogerősen 2 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a próbaidőre pártfogó felügyeletét is elrendelte, amiért súlyosan bántalmazta az éjszakai szórakozás után mellette elsétáló sértettet.

A jogerős ítélet lényege szerint a versenyszerűen űzött küzdősportoló múlttal rendelkező vádlott az éjszakai italozás és szórakozás után az utcán vitázott barátaival, amikor a mellette elhaladó sértettet lényegében előzmény nélkül olyan erővel ütötte meg, hogy a sértett eszméletét vesztette és összeesett. A vádlott a már védekezésre képtelen állapotban lévő, földön fekvő sértettet többször megütötte és megrúgta. Életveszélyes sérülés bekövetkezése kizárólag a véletlen folytán maradt el, a további bántalmazást, és így a súlyosabb sérülés bekövetkezését a vádlott társasága akadályozta meg azzal, hogy őt a sértettől elhúzták, majd távoztak.

A törvényszék a büntetéskiszabás során súlyosító körülményként értékelte a cselekmény elkövetési módjából eredő rendkívüli társadalomra veszélyességét, így azt, hogy a vádlott ittas állapotban, kitartóan bántalmazta a sértettet, aki számára idegen volt, őt véletlenszerűen választotta ki, hiszen minden egyéb indok, vagy előzmény nélkül ütötte meg.

A szabadságvesztés végrehajtása azért nem indokolt, mert enyhítő körülményként értékelte, hogy a fiatal felnőtt vádlott büntetlen előéletű, a cselekmény kísérleti szakban maradt, és az eljárás során részletes, bűnösségre is kiterjedő, tényfeltáró beismerő vallomást tett, vállalva a cselekménye következményeit.

Szeged, 2022. szeptember 14.