Szegedi Törvényszék: időszerű ítélkezés, hatékonyabb bírósági munka

A Szegedi Törvényszék eredményes évet zárt 2021-ben. A bírósági munka hatékonyságát mutatja, hogy a törvényszéken tavaly összesen 46.970, összességében pedig a 2020. évhez viszonyítva 3,3 %-kal több ügyet fejeztek be a bírói tanácsok - derült ki a szervezet évértékelő sajtótájékoztatóján. A 2 éven túli peres ügyek arányát tekintve 2021. év végén a Szegedi Törvényszék törvényszéki polgári és gazdasági ügyszakának időszerűsége a 2. legjobb lett országos összevetésben, közigazgatási ügyszakban pedig nem is volt ilyen hosszú pertartamú ügy.

2022. május 17. napján tartotta összbírói értekezletét a Szegedi Törvényszék, amelyet megelőzően a Szegedi Ítélőtáblával közösen tartott sajtótájékoztató keretében dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, valamint dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke válaszolt a sajtó képviselőinek összbírói értekezlettel kapcsolatos kérdéseire.

A sajtótájékoztatón az Országos Bírósági Hivatal elnöke ismertette a Szegedi Törvényszék 2021. évi munkásságának legfontosabb eredményeit, külön kitérve a bíróság ítélkező tevékenységének időszerűség és megalapozottság szempontjából történő vizsgálatára a 2021. év ügyforgalmi adatainak tükrében. Kiemelte, hogy a megalapozottsági mutatók mind a Szegedi Törvényszék, mind a Szegedi Ítélőtábla ítélkezési tevékenységét illetően sokat javultak, a törvényszék elsőfokú büntető ügyszakában jelentős eredmény, hogy a megfellebbezett ügyekben 2021. évben egyetlen hatályon kívül helyezésre sem került sor.

A Szegedi Ítélőtábla 2021. évben befejezett ügyeinek száma 6,7%-kal több, mint az előző évben, amely az alacsonyabb ügyérkezés mellett a Szegedi Törvényszékhez hasonlóan az ügyhátralék jelentős csökkenéséhez vezetett.

Dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke is beszámolt az elmúlt időszak kihívásairól, így az egészségügyi készenlét idején a bírósági munka zavartalan és minél hatékonyabb működése érdekében tett óvintézkedésekről, fejlesztésekről, amelyeknek köszönhetően a járványhelyzet ellenére ismét eredményes évet zárt a törvényszék. A bíróság épületeit és az informatikát érintő beruházások mellett a Szegedi Törvényszék a 2021. évi Ráth György Bírósági Történelem– és Hagyományápolás pályázaton is sikeresen szerepelt, amelynek keretében készült A pincétől a padlásig – időutazás az Igazságügyi Palotában című dokumentumfilmet a Szegedi Városi Televízió is műsorára tűzte, a dokumentumfilmet a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) is felvette, így országosan is megtekinthetővé vált.

Az igazságszolgáltatásban meglévő nemzetközi kapcsolatok ápolásában a Szegedi Törvényszék az elmúlt évben is aktívan közreműködött: az EJTN keretében 2021 októberében a Vilniusi Közigazgatási Törvényszék küldöttségét látta vendégül. Emellett a Szegedi Törvényszék három bírája és két bírósági titkára is tagja a bíróságon országosan működő Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózatnak, amely révén a nemzetközi érintettségű ügyekben a jogszabályok naprakész, adekvát ismerete, a nemzetközi jogsegélyek hatékony kezelése elősegíti az időszerű és magas szakmai színvonalú ítélkezést.