Szegedi emberkereskedelem miatti ügyben tartóztattak le két nőt

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a tegnapi napon – nem végleges döntéseivel – egy hónapra elrendelte annak a két nőnek a letartóztatását, akiket emberkereskedelem bűntettének elkövetésével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint az anya és lánya 2021 augusztusától három nőt – kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva – arra bírt rá, hogy Szegeden és környékén pénzért szexuális szolgáltatásokat nyújtsanak. A gyanúsítottak felügyelték, irányították, szervezték a prostitúciós tevékenységet és a sértetteket kizsákmányolva keresményüket elvették. A sértettek vagyontalanok, nehéz anyagi körülmények között éltek, egyedüli érdemleges bevételi forrásuk a prostitúciós tevékenységükből származott, lakhatásukat, valamint munkavégzésük helyét az erre a célra bérelt lakásokban a gyanúsítottak biztosították.

Az elsőfokon eljárt nyomozási bírói döntéseiben kifejtette, hogy a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése szükséges volt, mivel a kiemelkedően súlyos, 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény elkövetésével gyanúsított, munkahellyel, legális jövedelemmel és szoros családi kapcsolatokkal nem rendelkező gyanúsítottak esetében fennáll a bűnismétlés és annak a veszélye, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, valamint attól is tartani kell, hogy meg nem engedett módon próbálnák befolyásolni a bizonyítást.

A bíróság végzései ellen a gyanúsítottak és a védők fellebbezést jelentettek be, ezért azok nem váltak véglegessé.

Szeged, 2022. március 25.