Letartóztatásban újabb három, őrzésvédelemmel foglalkozó cégvezető

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírái 2022. március 10. napján külön-külön lefolytatott eljárásokban egyezően egy hónapra elrendelték annak a három gyanúsítottnak a letartóztatását, akik a megalapozott gyanú szerint 2017. és 2021. közötti időszakban több, mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A megalapozott gyanú szerint az őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetői azért, hogy munkavállalóik után ne kelljen közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után ÁFÁ-fizetni, igénybe vették egy a nyomozó hatóság által már korábban feltárt bűnszervezet segítségét. A bűnszervezet által nyújtott szolgáltatás lényege szerint a megrendelők munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, amelynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFÁ-t bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg. A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezésére a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

A letartóztatás elrendelésének indoka valamennyi gyanúsított esetében a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye volt, emellett valamennyiük esetében az is megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén meg nem engedett módon próbálnák meg befolyásolni a bizonyítást.

A letartóztatás elrendelése ellen valamennyi gyanúsított és védő fellebbezést jelentett be, így a bíróság egyik döntése sem végleges.

Szeged, 2022. március 10.