Továbbra sem szabadul az életfogytig tartó szabadságvesztésből M.M.

Idén sem engedélyezte az életfogytig tartó szabadságvesztésből M.M. feltételes szabadságra bocsátását a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája. Legkorábban 25 év után, 2019-ben lehetett volna az elítéltet feltételes szabadságra bocsátani, azonban – a korábbi döntésekkel egyezően – 2022-ben sem került sor erre.

A törvényi rendelkezések és a töretlen bírói gyakorlat szerint a feltételes szabadságra bocsátás kedvezménye nem automatikusan járó jogosultság az elítélt számára, hanem az összetett törvényi feltételek mellett is csupán adható lehetőség, feltéve, hogy a szabadságvesztés-büntetés célja az elítélt szabadon bocsátásával is elérhető.

A Szegedi Törvényszék azon tényeket vizsgálta, melyekből az elítélt esetleges szabadulása utáni magatartására lehet következtetni, ezekre alapozva hozta meg döntését. Eszerint az elítélt nehezen fogadja el a szabályokat, megbánás nem jellemzi. A jelen eljárásban együttműködésre nem hajlandó, sőt, idén is rendzavaró magatartást tanúsított.

A fentiek ismeretében a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája „M.M. elítélt életfogytig tartó fegyház fokozatú szabadságvesztésből történő feltételes szabadságra bocsátását mellőzte.” A törvényi előírásokkal összhangban rendelkezett arról is, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 1 év elteltével ismételten meg kell vizsgálni. A bíróság végzését az ügyészség és az elítélt védője tudomásul vette, a végzéssel szemben az elítélt a kézbesítéstől számított 8 napon belül nyújthat be fellebbezést, így a végzés nem végleges.

Szeged, 2022. február 24.