Kábítószer-ellenes világnap: figyelemfelkeltés és megelőzés

Az ENSZ kezdeményezése alapján 1988 óta június 26. napja kábítószer-ellenes világnap, melynek célja a társadalom figyelmének felkeltése a kábítószer fogyasztás veszélyeire. A kábítószer fogyasztás növeli a bűncselekmények elkövetésének kockázatát is, amit jól mutat, hogy a Szegedi Törvényszék területéhez tartozó bíróságokon évente több mint 100 kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt indul büntetőeljárás és jelenleg is 31 kábítószer-bűncselekmény miatti elsőfokú eljárás van folyamatban.

A kábítószerfogyasztás nyomában mindig ott jár a mentális és fizikai egészség károsodásának komoly lehetősége, emellett a bűnözéssel való összekapcsolódás is. A fogyasztás elsődlegesen a fiatalok körében jelent fokozott veszélyt, ezért a kábítószer-használat a modern társadalmakban nem lehet az egyén magánügye. A kábítószerek előállítása és terjesztése önmagában is bűncselekmény, de a kábítószertől befolyásolt állapot sok esetben vezet további bűnelkövetéshez, amit a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékel a bíróság.

A Szegedi Törvényszéken és az illetékességi területéhez tartozó járásbíróságokon az elmúlt években számos büntetőügy volt folyamatban különböző kábítószer-bűncselekmény miatt. A legtöbb eljárás kábítószer birtoklásának vétsége miatt indult, de a legsúlyosabb, kábítószer-kereskedelem bűntette miatti ügyek száma növekedést mutat.

Emelkedett a letartóztatások száma is, 2021-ben eddig 24 esetben rendelte el a legszigorúbb kényszerintézkedést a bíróság, legutóbb május végén hat gyanúsított került letartóztatásba kábítószer-kereskedelem bűntette miatt.

Az erről készült közlemény itt olvasható.

A járásbírósági hatáskörbe tartozó ügyekben kábítószer birtoklás miatt az elmúlt negyedévben elzárást, felfüggesztett szabadságvesztést, de a súlyosabb esetben 6,5 év szabadságvesztést is szabott ki a bíróság. A súlyosabban minősülő, 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntette miatti eljárásokat a Szegedi Törvényszék bírálja el elsőfokon. Az elmúlt negyedévben külföldi állampolgárokat ítélt el a törvényszék ilyen bűncselekmény miatt, velük szemben súlyos büntetést, 7-8,5 évi szabadságvesztést szabott ki, emellett több évre kiutasította őket Magyarország területéről, mivel szabadulásukat követően az országban való tartózkodásuk nem kívánatos.

A témában készült közlemény itt olvasható.

A kiszabott büntetések igazodnak a cselekmények tárgyi súlyához és az elkövető sajátosságaihoz, az egyedileg értékelt bűnösségi körülményekhez, de minden esetben a büntetés kettős célját tartja szem előtt a bíróság: az elkövetőt és a társadalom többi tagját is vissza kell tartani a bűnelkövetéstől.

Szeged, 2021. június 25.