Börtönbüntetésre ítélte a törvényszék a fegyverrel fenyegetőző férfit

A Szegedi Törvényszék rablás, kényszerítés és lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette miatt – nem jogerősen – 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki egy postából és egy virágüzletből próbált meg fegyverrel értékeket szerezni 2020 májusában Szegeden.

A tényállás szerint a férfi 2020. május 21-én az engedély nélkül tartott fegyverével bement egy szegedi postára, ahol pénzt követelt, azonban az alkalmazottaknak a férfi figyelmetlenségét kihasználva sikerült elhagyniuk a helyiséget. Az elsőfokú bíróság szerint ekkor a vádlottnak minden lehetősége meg lett volna arra, hogy értékek után kutasson, azonban cselekményével minden külső behatás nélkül, önként felhagyott. A vádlott önkéntes elállása folytán a törvényszék a vádlott bűnösségét e cselekmény vonatkozásában kényszerítés bűntettében állapította meg.

A vádlott két nappal később azonos módszerrel kísérelt meg egy szegedi virágüzletet kirabolni, azonban az üzlet hátsó részében tartózkodó alkalmazott segélyhívást kezdeményezett, ezért a vádlott 5.000 forinttal távozott a helyszínről, emiatt rablás bűntettében mondta ki őt bűnösnek a bíróság.

A törvényszék ítélete ellen az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, így az nem emelkedett jogerőre.

A törvényszék – véglegessé vált – végzésével a vádlott letartóztatását a másodfokú ügydöntő határozat meghozataláig fenntartotta, mivel esetében a kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Szeged, 2021. június 21.