Letartóztatások milliárdos költségvetési csalás miatt

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája – nem végleges döntéseivel – egy hónapra elrendelte három személynek a letartóztatását, akik vagyonvédelmi szolgáltatással foglalkozó cégek felhasználásával több, mint 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek, míg az egyik gyanúsított esetében 4 hónapra bűnügyi felügyeletet rendelt el.

A gyanúsítás szerint a gyanúsítottak 2016 évben létrehoztak egy olyan céghálózatból álló bűnszervezetet, amelynek célja őrző-védő szolgáltatások nyújtása során az áfa és az alkalmazottak utáni járulékok meg nem fizetése volt. A számlázási lánc alsó szintjén álló gazdasági társaságok sem az adó, sem a járulékok vonatkozásában bevallásokat nem nyújtottak be, vagy ha igen, akkor befizetésük nem volt a költségvetés felé.

Az elsőfokon eljárt nyomozási bíró a letartóztatott három gyanúsított esetében kifejtette, hogy a hosszabb ideig, összehangoltan működő bűnszervezet tagjai esetében megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el. Emellett a nyomozás kezdeti szakasza miatt esetükben az eljárás jogellenes befolyásolásának, a bizonyítás meghiúsításának veszélye is fennáll. Az egyik letartóztatott gyanúsított vonatkozásában a bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyét is fennállni látta.

Negyedik gyanúsított-társuk személyi körülményei ugyanakkor nem adtak alapot a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelésére, így a bíróság bűnügyi felügyeletét rendelte el.

A bíróság megítélése szerint nem állt fenn megalapozott gyanú arra, hogy az ötödik gyanúsított közreműködött volna a bűnszervezet működésében, ezért az ő letartóztatásának elrendelését mellőzte.

A bíróság végzései nem váltak véglegessé.

Szeged, 2021. június 4.