Jogerős: a másodfokú bíróság sem bocsátotta feltételes szabadságra életfogytig tartó fegyházbüntetéséből az elítéltet

Korábban közöltük: az elsőfokon eljárt büntetés-végrehajtási bíró az elítélt által előadottakra, a fogvatartása alatti magatartását részletező büntetés-végrehajtási intézeti előterjesztésre, valamint az igazságügyi pszichológus bevonásával készült komplex szakértői véleményre alapozva úgy határozott, az elítéltnek tovább kell töltenie életfogytig tartó – több emberen elkövetett emberölés bűntette és más, súlyos bűncselekmények miatt kiszabott – fegyházbüntetését.

Az elítéltet több más bűncselekmény mellett a budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása – ahol egy 23 éves egyetemista lelte halálát –, továbbá bűntársával két vadász életének kioltása miatt ítélte jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban. A büntetésből az elítélt legkorábban 20 év kitöltése után lett volna feltételes szabadságra bocsátható, azonban azt a bíróság már többször is mellőzte.

A legutóbbi büntetés-végrehajtási bírói végzés ellen az elítélt és védője is fellebbezett, azonban a Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa kifejtette: egyezően az elsőfokú döntéssel, megítélése szerint sem lehet alappal következtetni arra, hogy az elítélt esetében a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető lenne, ezért az elsőfokú végzést helybenhagyta.

Az elsőfokú bírósági döntésről készült sajtóközlemény az alábbi linken érhető el: https://szegeditorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20210415/tovabb-tol...

Szeged, 2021. június 4.