Három napon belül ítélet határzár tiltott átlépése miatt Szegeden

A Szegedi Járásbíróság egyezően 1 év – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre, valamint 2 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte azt a három szír vádlottat, akik 2021. május 29-én a szerb-magyar államhatáron felállított kerítésen próbáltak átmászni.

Az ügyészség a mai napon a vádlottakat bíróság elé állította, így a Szegedi Járásbíróság a bűncselekményt követő harmadik napon ítéletet hozott.

Az ítélet tényállása szerint a vádlottak 2021. május 29. napján délelőtt a szerb-magyar államhatáron felállított határzárként szolgáló kerítésnek egy létrát támasztottak, majd a két létesítmény közötti területre jogosulatlanul bemásztak. Ezt követően a magyar oldal felőli kerítéshez is elhelyezték a létrát, azonban ekkor a járőrök tetten érték őket.

A vádlottak azzal, hogy Magyarországnak az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény – kerítés – által védett területére a létesítményen keresztül jogosulatlanul léptek be, határzár tiltott átlépésének bűntettét valósították meg.

A bíróság döntését a vádlottak és védőik tudomásul vették, míg a fellebbezés bejelentésére az ügyészség 3 napot tartott fenn, így az ítélet még nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2021. május 31.