Letartóztatásban a „kristályt” terjesztő kábítószer-kereskedelem gyanúsítottjai

A Szegedi Járásbíróság – nem végleges végzéssel – egy hónapra elrendelte annak a három férfinak és három nőnek a letartóztatását, akiket kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsít a nyomozó hatóság.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak egyike társától szerzett be kábítószert, melyből továbbértékesített harmadik gyanúsított-társának is. A férfi ezen, „kristály” fantázianevű kábítószer eladására szervezetten működő hálózatot is kialakított 2020 novemberében: a bűnszervezet vezetőjénél jelentkező fogyasztókat általában a férfi lánytestvérei és élettársa szolgálták ki, ők mérték ki, csomagolták és szállították a kábítószert a vevőkhöz, vették át a vételárat.

A letartóztatást elrendelő elsőfokú bíróság kifejtette, hogy a kábítószer-kereskedelem bűntette kiemelkedő tárgyi súlyú, a bűnszervezetben résztvevő gyanúsítottak esetén 2-16 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől tartani kell. Emellett a nyomozás kezdeti szakasza miatt az eljárás jogellenes befolyásolásának, a bizonyítás meghiúsításának veszélye is fokozottan fennáll, továbbá a hosszabb időn át tartó elkövetés és a gyanúsítottak előélete okán a bűnismétlés veszélye is megállapítható.

A bíróság a fenti veszélyek kivédését valamennyi gyanúsított esetén kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel, letartóztatással látta elérhetőnek.

A nyomozási bíró letartóztatást elrendelő végzései nem váltak véglegessé.

Szeged, 2021. május 28.