Letartóztatás minősített emberkereskedelem miatti ügyben Szegeden

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája – nem végleges végzésével – a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványának helyt adva 2021. május 21. napjáig elrendelte az emberkereskedelemmel gyanúsított férfi letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint a román állampolgárságú, de egy magyarországi faluban élő férfi 2018 decemberétől többször súlyos fenyegetéssel, veréssel kényszerítve dolgoztatott prostituáltként három nőt, jellemzően Németországban. A gyanúsított a sértettek érzelmi, anyagi kiszolgáltatottsága mellett azt is kihasználta, hogy az éppen külföldön prostituáltként dolgozó sértettek gyermekeire a férfival élő nők vigyáztak, így a kapcsolattartást a gyanúsított korlátozta, ha a sértettek nem az elvárásoknak megfelelően dolgoztak vagy a keresményüket nem adták át. A prostitúcióból származó bevétellel a sértetteknek mindig el kellett számolniuk, sőt a gyanúsított utasításai szerinti személynek haza is kellett utalniuk.

A letartóztatást elrendelő elsőfokú bíróság kifejtette, hogy a minősített emberkereskedelem bűntette kiemelkedő tárgyi súlyú, 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a gyanúsított több országhoz kötődik, emellett az eddigi adatok szerint korábban Romániában is állt már eljárás alatt hasonló cselekmények miatt, így szökésétől, elrejtőzésétől, de a bűnismétléstől is tartani kell, emellett a sértettekhez fűződő viszonya miatt az eljárás befolyásolásának veszélye is fennáll.

A bíróság a fenti veszélyek kivédését kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel, letartóztatással látta elérhetőnek.

A nyomozási bíró letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezett, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2021. április 22.