Sajtóközlemény

A pestisracok.hu online felületen 2021. március 15. napján „Potom pénzért vásárolt Botkáéktól palotalakást a Makói Járásbíróság elnöke” (https://pestisracok.hu/potom-penzert-vett-botkaektol-palotalakast-a-makoi-jarasbirosag-elnoke/) címmel megjelent cikk kapcsán az alábbiakat közöljük:

  1. Dr. Bittera Ádám elnök úr családja az 1940-es évek óta él a cikkben említett ingatlanban.
  2. A bíró úr 1998. óta kizárólagos bérlője volt az ingatlannak egészen 2016-ig amikor, mint bentlakó bérlő az akkor hatályos önkormányzati rendelet alapján, az akkor biztosított árszabás figyelembe vételével megvásárolta azt.
  3. Az ingatlan vételárának megállapítása kizárólag jogszabályon alapult, az semmilyen összefüggésben nem állt és nem állhatott a vásárló bírói minőségével.
  4. Az eljáró bíróság kijelölésének szabályait – jelenleg – a polgári perrendtartásról szóló 2016. CXXX. törvény szabályozza. Ennek 17. § (2) bekezdése szerint ha ugyanannak a bíróságnak nincs olyan bírája vagy tanácsa, amelyre a kizárási ok nem vonatkozik, vagy ha a kizárási ok az egész bíróságra kiterjed, a kizárás kérdésében a másodfokú bíróság (esetünkben a Szegedi Törvényszék) határoz. Az eljáró bíróság kijelölése minden esetben a vonatkozó eljárási szabályok szerint történt.

 

Szeged, 2021. március 16.