Tájékoztatás letartóztatásról - emberölés bűntette

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki megalapozottan gyanúsítható több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének 2021. január 6. napi elkövetésével.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványa szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2021. január 6. napján 18 óra és 20 óra közötti, jelenleg pontosabban meg nem határozható időpontban megjelent a Szeged, Kertész utca mögötti fás, erdős területen található fabódénál, ahol a sértettek – két hajléktalan férfi – tartózkodtak életvitelszerűen. A gyanúsított bement a bódéba, odalépett az ekkor már ágyukban fekvő sértettekhez, és a helyszínen talált bozótvágókéssel őket fejbe verte, majd egy szintén ott talált csontozókéssel elvágta a nyakukat, ennek következtében mindkét sértett a helyszínen életét vesztette. A gyanúsított az elkövetés eszközeit hátrahagyva távozott a helyszínről.

A nyomozási bírói álláspont szerint a hajléktalan életmódot folytató, rendezetlen személyi körülmények között élő gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett – 10-20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő – bűncselekményt látszik megvalósítani, melyre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne, elérhetetlenné válna. Figyelemmel a gyanúsított többszörösen büntetett előéletére, valamint a vele szemben szintén erőszakos bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárásokra, vonatkozásában az a veszély is fennáll, hogy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bíróság a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és a gyanúsított személyi körülményeire is figyelemmel a fenti veszélyeket enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta kiküszöbölhetőnek, így a gyanúsított letartóztatását 2021. február 8. napjáig elrendelte.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész, a gyanúsított és védője is tudomásul vette, így az a mai napon véglegessé vált.

Szeged, 2021. január 8. napján