Tájékoztatás letartóztatásról - felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája 2021. január 23. napjáig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének elkövetésével gyanúsítható megalapozottan.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2020. december 21. napján a kora délutáni órákban lakóhelyén a későbbi menekülését biztosítandó több réteg ruhát vett fel, illetve a bűncselekmény elkövetése érdekében magához vett egy, az élet kioltására alkalmas, 9,1 cm pengehosszúságú kést, valamint egy hátizsákot, majd azokkal 13 óra 50 perc körüli időben megjelent a Takarékbank Zrt. szentesi fiókjában. A gyanúsított maszkot, napszemüveget, valamint kapucnis felsőt viselt, így nehezítve felismerhetőségét. A férfi a pénzintézet ügyfélterében az egyik ügyfélpultnál tartózkodó sértetthez lépett, a magánál tartott kést hátulról a sértett nyakához szorította, majd – a hátizsákot a pultra dobva – készpénzt követelt.

A bank ügyintézője ekkor kihívta a pénztárból kolléganőjét, aki a hátizsákot átvette, majd abba bepakolta a pénztárból a szabadon hozzáférhető összeget, 497.000 forintot. Eközben a gyanúsított a kést folyamatosan a sértett nyakához szorítva sürgette a készpénz átadását, azzal, hogy ha ez nem történik meg, elvágja a sértett torkát. Amikor a pénztárkezelő a készpénzt tartalmazó táskával visszatért az ügyféltérbe, és azt átnyújtotta a gyanúsítottnak, a férfi a táskában lévő készpénz mennyiségét kevesellte. A gyanúsított továbbra is követelte, hogy a pénztáros nagyobb összegű készpénzt adjon neki át, különben elvágja a sértett torkát. Erre a pénztárkezelő közölte a gyanúsítottal, hogy a páncélszekrényt időzár védi, így annak kinyitására várni kell. Ezután a gyanúsított elvette a készpénzt tartalmazó táskát, majd azzal sietve elhagyta a pénzintézetet.

A sértett a gyanúsított cselekménye következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

A letartóztatást elrendelő elsőfokú bíróság álláspontja szerint a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú – 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő –, a gyanúsított személyi körülményei rendezetlenek, erre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. Emellett a bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné, így a bizonyítékok megsemmisítésével vagy elrejtésével a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére, a nyomozás állására és a gyanúsított személyi körülményeire is figyelemmel, azokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem vált véglegessé.

 

Szeged, 2020. december 23. napján