Tájékoztatás nem jogerős ítéletről - emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki Sz. L. vádlottat emberölés bűntettének kísérletében és rongálás bűntettében. A bíróság a vádlottat 9 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott feltételes szabadságra bocsátható, legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a sértett évek óta élt életvitelszerűen jogcím nélkül a MÁV Zrt. szatymazi vasútállomás melletti bakterház épületében. A sértett, valamint a vádlott és élettársa hosszabb idő óta italozó életmódot folytattak, többször voltak együtt a sértett által használt épületben is. A vádlott kifogásolta, hogy élettársa bejárt a sértetthez, együtt szórakoztak, italoztak, aminek többször hangot is adott.

A vádlott 2018. május 5. napján a kora délutáni órákban nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztását követően Szatymazon keresni kezdte az élettársát, emiatt megjelent a sértettnél is. Amikor a bejárati ajtón belépett, meglátta, hogy a belső helyiségben a sértett és az élettársa egy ágyon egymás mellett fekszenek az egész napos italozást követően. A vádlott ekkor a konyhában talált hirdetőújságokat magához vette, azokat egy öngyújtóval meggyújtotta és a sértett éghető használati tárgyaira, így elsősorban ruhaneműkre és bútorokra dobta. A volt bakterház valamennyi ablaka csukva volt, a ruhák azonnal lángra kaptak. Ezt észlelve a vádlott az élettársát felsegítette, kivitte az udvarra, míg a sértettnek azt mondta, hogy „dögölj meg, égjél meg”.

A füstre felébredő sértettnek még annyi ereje volt, hogy felkeljen az ágyból és az épületből kimenjen, még mielőtt az teljesen lángba borult volna. A sértett kizárólag azért maradt életben, mert még a tűz olyan fázisában ébredt fel, amikor fel tudott kelni és ki tudott menekülni az ingatlanból.

A keletkezett tüzet a helyszínre érkező tűzoltók eloltották, az épületben több mint 1 millió forintos rongálási kár keletkezett.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Szeged, 2020. évi december hó 14. napján